Connect with us

technokrata

A Matáv 2003. I. félévi eredményei

Laptop

A Matáv 2003. I. félévi eredményei

Erőteljes készpénztermelés jellemzi a Matáv első félévi eredményeit.

A Matáv bevételei 3,3%-kal (euróban 1,7%-kal) 296,9 milliárd forintra (1201,3 millió euróra) nőttek 2003. I. félévben 2002. I. félévhez viszonyítva a magasabb mobil, adat és bérelt vonali bevételeknek köszönhetően. Ezt részben ellensúlyozta a belföldi és nemzetközi, valamint az egyéb forgalmi bevételek csökkenése. Az EBITDA 6,1%-kal 129,1 milliárd forintra emelkedett, ennek eredményeként az EBITDA ráta figyelemreméltó, 43,5%-ot ért el.

A vezetékes szegmensben a bevételek kismértékben csökkentek, az EBITDA ráta 38,5%-ot tett ki. A mobil szegmens bevételei 10,5%-kal nőttek döntően a magasabb forgalmi és értéknövelt szolgáltatásokból származó bevételeknek köszönhetően. A mobil szegmens EBITDA rátája 39,3% volt 2003. I. félévben. 2003. június végén a Westel 3,5 millió előfizetővel rendelkezett.

A nemzetközi szegmensben a bevételek nagyjából változatlanok voltak, az EBITDA ráta pedig 55,5%-ot tett ki. A sikeres költségcsökkentésnek köszönhetően az EBITDA 18,0 milliárd forintra nőtt az előző év azonos időszakában elért 16,0 milliárd forinttal szemben.

A csoportszintű üzleti eredmény 67,3 milliárd forintra nőtt (5,6%-os emelkedés) viszont a nettó eredmény 33,3 milliárd forintra (134,6 millió euró) csökkent. Ez főként a nettó pénzügyi költségek jelentős emelkedésének tudható be (ami a forint gyengüléséből adódó árfolyamveszteségek növekedésének a következménye).

Az üzleti tevékenységből származó nettó cash-flow 98,0 milliárd forintra nőtt a magasabb EBITDA és alacsonyabb működőtőke-igény következtében, amit részben ellensúlyoztak a magasabb kamatköltségek. A befektetési tevékenységre fordított nettó cash-flow 41,3 milliárd forintra csökkent. Ez a beruházási szállítók állományváltozásának, valamint a tárgyi eszközök és immateriális javak bruttó beszerzésére fordított összeg csökkenésének köszönhető. A pénzügyi tevékenységre fordított nettó cash-flow 48,4 milliárd forintot tett ki a folyamatos hitel-visszafizetések és a 2003. I. félévben a részvényeseknek fizetett magasabb osztalék következtében.

A nettó adósság-állomány 66,4 milliárd forinttal csökkent 2002. június vége óta, így az eladósodottsági ráta (nettó adósság a nettó adósság + saját tőke + kisebbségi részesedésekre vetített aránya) 36,6%-ra csökkent a 2002. június végi 43,4%-ról.

Straub Elek elnök-vezérigazgató az eredményekkel kapcsolatban elmondta: “Az év első felében minden szegmens kiegyensúlyozott teljesítményt nyújtott, így csoportszinten jó eredményeket értünk el. Örömmel számolok be arról, hogy a vezetékes szegmens sikeres tarifacsomagjainak köszönhetően lelassult a vonalszám folyamatos csökkenése. A szabályozó elfogadta a hosszú távú előremutató különbözeti költségek módszerén alapuló előfizetői hurok átengedésre vonatkozó és hálózat összekapcsolási referenciaajánlatainkat, ami újabb lépést jelent az Európai Unió normáihoz való közelítés terén. Meggyőződésünk, hogy a Matáv a nyugat-európai szabályozói környezetben is képes lesz megőrizni eredményességét és értékteremtő képességét. A mobil szegmensben, miután 2003. I. negyedévben a Westel piaci részesedése átmenetileg csökkent, a cég a II. negyedévben sikeresen megvédte pozícióját a szerződéses és kártyás szegmensekben bevezetett új kezdeményezéseknek köszönhetően. Ezek eredményeként negyedéves szinten mindkét szegmensben csökkent a lemorzsolódás. Összességében az eredmények jól tükrözik a 2003. első felében elért előrehaladást és bizonyítják, hogy sikeresen végre tudjuk hajtani a mobilra, adatátvitelre és Internetre koncentráló növekedési stratégiánkat.”Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

SmartPhone

Tipp