Connect with us

technokrata

Az SCO lépett a Linux-harcban: bemutatták a másolt kódrészleteket

Laptop

Az SCO lépett a Linux-harcban: bemutatták a másolt kódrészleteket

A cég vezetése bemutatta azon Linux kódrészleteket, melyek szerintük egyértelműen a UNIX-ból származnak, tehát bizonyítják az SCO IBM-mel szemben indított, 3 milliárd dolláros kártérítési per vádjait.

Az SCO még hónapokkal ezelőtt perelte be az IBM-et azzal a váddal, hogy a Kék Óriás megsérti a UNIX-hoz fűződő szabadalmi jogait, mert szerinte az IBM felhatalmazás nélkül bocsátott a linuxos közösség számára az SCO tulajdonába tartozó technológiákat. Az első nekifutásra 1 milliárd dolláros kártérítést időközben 3 milliárd dollárra tornászta fel az SCO, meggyőző bizonyítékokat azonban még mindig nem volt képes felmutatni arra, hogy igaza lenne.

Szinte a teljes linuxos közösség ledöbbent az SCO követelésein, többen (köztük az IBM és a Red Hat is) ellenpert indítottak. A vitát kirobbantó vállalat azonban nem adja fel könnyen, nemrég számoltunk be róla, hogy közzétette licencelési politikáját. Eszerint az asztali munkaállomásokra szánt minden egyes Linux esetén 200 dollárt, egyprocesszoros szervernél 700 dollárt óhajt kapni – ráadásul ezeket csak bevezető árnak szánta a szoftvercég. Nemrég Chris Sontag, az SCO feje bejelentette, hogy az ötszáz legnagyobb USA-beli cégből egy már megállapodott velük; igaz, további részleteket nem volt hajlandó közölni.

Hónapok óta zajlik már a huzavona, mikor tudja végre felmutatni a cég az általa sérelmesnek tartott kódrészleteket a Linuxban – ennek hétfőn érkezett el az ideje. A szintén a cégvezetésbe tartozó Darl McBride bejelentése szerint az SCO olyan szakértőket fogadott fel, akik feladata az azonos kódminták felismerése volt. McBride állítása szerint a szakemberek munkájuk során rengeteg ilyen mintát találtak; a vezető a következőképp fejezte ki magát: ˝A Linux DNS-e a UNIX-ból származik.˝.

Ezt a kijelentést Chris Sontag is megerősítette, aki szerint egyértelmű a másolás. Elmondása szerint a két operációs rendszer nemcsak egy-két sora egyezik meg, hanem változók tömege, kommentek tucatjai ugyanazok, mint a UNIX-ban. Sontag felhívta a figyelmet, hogy néhol még a hibák is ugyanazok a Linuxban. A kérdéses kódrészletek többségét azonban nem hozták nyilvánosságra, s ezt azzal indokolták meg, hogy az SCO védeni szeretné szellemi jogait.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek