Connect with us

technokrata

Kínai nacionalista politikája nagy hatással lesz a szoftveriparra

Laptop

Kínai nacionalista politikája nagy hatással lesz a szoftveriparra

A rizs hazájának urai, azaz a kínai kormányzat úgy döntött, hogy az ország többszázezer számítógépéről elűzi a nyugati szoftvereket.

Az Egyesült Államokbeli szoftveripar, különösen a Microsoft dominanciáját igyekszik megtörni az a kormányrendelet, mely szerint az asztali számítógépekre telepítendő operációs rendszerek és irodai alkalmazáscsomagok csak helyi forrásból lesznek beszerezhetők a minisztériumok számára. Ez néhány éven belül többszázezer eladott (vagy inkább el nem adott) szoftverlicencet jelent majd. A kínai államtanács Közbeszerzési Központjának egyik tisztviselője, Gao Zhigang elmondása szerint ez a rendelkezés még az év végéig életbe fog lépni.

Kína protekcionalista rendelkezése a helyi szoftverek jelenlegi 30 százalékos arányát ezzel száz százalékra kívánja megnövelni. Gao közölte, hogy az intézkedés a kínai szoftveripar támogatását és az állam információvédelmének biztosítását szolgálja. A döntés hatályosságának időtartamára vonatkozó kérdésekre a tisztviselő úgy nyilatkozott, hogy a szabályzat legalább 2010-ig érvényben fog maradni.

A fenti rendelet már csak azért is érdekes, mert a lassan másfél milliárd lakossal bíró ország a WTO, azaz a Világkereskedelmi Szervezet tagja, amely többek között éppen az ilyen politika ellen küzd. Fei Lin, az Állami Vagyonfelügyeleti és Adminisztrációs Tanács egyik alkalmazottja úgy látja, hogy a nemzeti szoftverek növekvő használata tulajdonképpen még nyitottabbá teszi a kínai szoftveripart; lesöpörve ezzel az asztalról a kérdést.

Ez egyébként nem az első, ilyen irányú kezdeményezés a távol-keleti országban: a kínai kormányzat hivatalosan is támogatja a Red Flag névre keresztelt, a nemzet programozói által fejlesztett Linuxot; emellett visszautasította az MPEG használatát a saját, AVS néven ismert audió-videó tömörítési szabványa ellenében.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle