Connect with us

Hirdetés

technokrata

HP: rajzfilmkészítés rekordidő alatt

Laptop

HP: rajzfilmkészítés rekordidő alatt

A The Painter című rajzfilm készítői a megosztott virtuális erőforrásokra épülő Adaptive Enterprise architektúrát alkalmazták, így hónapokkal rövidítették le a létrehozáshoz szükséges időt.

A „The Painter” (A festő) című, négyperces rajzfilm a bristoli 422 animációs stúdió alkotása. Készítésében a HP Labs bristoli kutatói is közreműködtek. A HP a világhírű Sundance Filmfesztiválra és más európai rajzfilmversenyekre is szeretné benevezni az új filmet.

A projekt jó példa arra, miként teszi lehetővé a HP Adaptive Enterprise architektúrájában központi szerepet játszó UDC rugalmassága a számítástechnikai erőforrások virtuális összehangolását, rendszerezését és menedzselését. A film a HP Labs Bristol kutatói által kifejlesztett és a létesítmény UDC rendszerén futó „közmű-jellegű” képalkotási szoftver prototípusával készült. Az alkalmazás kereskedelmi forgalomban kapható rendering szoftverekkel is képes együttműködni.

A rendering az a folyamat, amelynek során szín, fény, textúra és egyéb részletek hozzáadásával kész filmkockákká alakítják az animátorok által számítógépen készített „drótmodelleket”. Ez a nagy teljesítményigényű, dedikált szerverek és speciális szoftverek segítségével végrehajtott feladat komoly beruházást követel a rajzfilmstúdiók részéről. A film egy másodperce 24 kockából áll össze, és a rendering során akár órákba is telhet egy-egy kocka elkészítése. A HP közmű jellegű rendering szolgáltatásával a 422-nek 17 nap alatt sikerült elkészítenie a kiváló minőségű filmet – a UDC nélkül ez mintegy kilenc hónapot vett volna igénybe. A filmben végül felhasznált 2500 kockát 19 óra alatt, 72 darab 1,4 GHz-es Intel Pentium III processzor bevonásával készítették el. Ez több mint 130 kocka feldolgozását jelenti óránként.

„A film bonyolultsága ellenére teljes mértékben sikerült kihasználnunk a UDC előnyeit. A rajzfilmkészítés végső stádiuma felé haladva, a teljesítményigény növekedésével párhuzamosan egyre több erőforrást tudtunk bevetni.” – nyilatkozta Andy Power, a 422 animációs vezetője és a The Painter rendezője.

A UDC-n futó HP-s fejlesztésű rendering szoftver kísérleti program, amely kereskedelmi forgalomban egyelőre nem kapható. Eredetileg a UDC-n futtatható különféle szolgáltatások létrehozására kifejlesztett SmartFrog technológia tesztelésére hozták létre. A HP Labs Bristol csapata olyan kísérleti szolgáltatást keresett, amelynek segítségével tesztelheti a SmartFrogot és a HP UDC-t.

„Meggyőződésünk, hogy a gyakorlat teszi a mestert.” – jelentette ki Steve Hinde, a prototípus-szoftver projektvezetője – „Sokat tárgyaltunk a bristoli médiatársaságokkal, és valamennyien egyetértettek abban, hogy a rendering komoly problémákat vet fel. Számunkra sokkal inkább érdekesnek, semmint problematikusnak tűnt a terület – óriási számítási teljesítmény kell hozzá, és a felső kategóriás hardverek, valamint a rendering szoftverek drága licencei miatt elég költségigényes is. Kitűnő lehetőséget kínált a közmű-jellegű számítástechnika, és azon belül is a HP UDC teszteléséhez.”

Az animációs stúdiók általában több racknyi szervert tartanak fenn kizárólag rendering-feladatokra. A rajzfilmkészítés során azonban erősen hullámzik a kapacitásigény. Kapacitáscsúcs idején soha nincs elég szerver, a mélyponton pedig kihasználatlanul állnak a drága berendezések és rendering-szoftverek. A HP UDC dinamikus kapacitáselosztási képessége révén a 422 csúscsidőszakban is hozzá tudott jutni a szükséges többletkapacitáshoz, az igény visszaesésével pedig más feladatokra tudta átállítani a felszabaduló szervereket.

„Projektünk jól érzékelteti, miként ösztönözhetik a technikai újítások az igénybe vett kapacitás szerinti díjfizetést alkalmazó (pay-as-you-go), közmű-jellegű számítástechnikai szolgáltatások bevezetését.” – mutatott rá John Sontag, a HP Labs globális UDC-installációkért felelős vezetője – „A modell a gáz- vagy az áramszolgáltatáshoz hasonló módon működik. A felhasználó szükség esetén több számítástechnikai erőforrást kapcsolhat be, és kizárólag az igénybe vett kapacitásért kell fizetnie. A UDC több szempontból is ideális infrastruktúra lehet az animációs piacon, hiszen a rajzfilmesek erősen változó szintű feldolgozási kapacitást igényelnek a filmkészítés különböző szakaszaiban. Ez pedig komoly üzleti lehetőség, tekintve, hogy a piac forgalma néhány éven belül akár az évi 50 milliárd dollárt is elérheti.”

A HP nagy hagyományokkal rendelkezik az animációs szektorral folytatott együttműködés terén. Első értékesítési tranzakciója során, 1939-ben hangoszcillátorokat adott el a Walt Disney Studios-nak a „Fantázia” című rajzfilm elkészítéséhez. A társaság technológiai szövetségre lépett a Dreamworks SKG stúdióval, és központi szerepet játszott az első Oscar-díjjal jutalmazott rajzfilm, a 2002-ben forgatott „Shrek” technológiai hátterének kidolgozásában. A HP más filmek készítésében is részt vett, például „Szilaj: a vad völgy paripája”, „Szindbád, a hét tenger legendája”, és a még vetítés előtt álló „Shrek 2”.

Rendkívüli sokoldalúsága folytán a HP UDC sokféle ágazatban felhasználható. Különösen a valós idejű kapacitás-átrendezést igénylő területeken ígér komoly előnyöket. A HP UDC az informatikai piac egyetlen ma kapható, adatközpontokhoz szánt, átfogó virtualizációs megoldása. A HP Labs saját rendszerén belül a UDC négyszeres kapacitásbővülést eredményezett mindenféle pótlólagos hely- és munkaerőigény nélkül. Ez éves szinten több millió dollár megtakarítást jelent a szervezet számára. A HP Labs a UDC-t használja globális IT-infrastruktúrája konszolidálására, folyamatos kutatási tevékenysége támogatására, és napi rendszerességű informatikai feladatainak kezelésére. Tervei szerint a jövőben több egyetemmel és kutatólaborral (köztük a CERN néven ismert európai részecskefizikai laboratóriummal) is szeretné megosztani a UDC erőforrásait.

Az 1988-ban alapított 422 a televíziós műsorkészítő társaságok preferált tervezési és számítógépes grafikai partnere. Három Emmy díj birtokosa, négy ízben jelölték a British Academy of Film and Television Arts (BAFTA) televíziós és filmművészeti díjra, és több nemzetközi fórumon részesült már szakmai elismerésben. Ügyfélkörében a legnagyobb brit televíziós csatornák mellett számos európai és amerikai szervezet (pl. a National Geographic TV, a The Discovery Channel és több független nemzetközi műsorkészítő társaság) is megtalálható.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés