Connect with us

technokrata

Az Apple fizet silány operációs rendszere miatt

Laptop

Az Apple fizet silány operációs rendszere miatt

A pórul járt Macintosh tulajdonosok visszakaphatják pénzüket.

Bírósági eljárásig fajult az Apple ˝új˝ operációs rendszere kapcsán kipattant ügy. A G3-alapú Macintosh számítógéppel bírók ugyanis hiába vásárolták meg 130 dollárért az Apple Mac OS X-ét, annak előnyeit nem tudták kihasználni. A személyi számítógép forradalmát kirobbantó cég ezért úgy döntött, visszafizeti a pórul járt vásárlóknak az operációs rendszer árát. Legalábbis azoknak, akik teljesen elégedetlenek a szoftverrel – a programot tartalmazó korong céghez való visszajuttatása után az Apple átutalja annak ellenértékét. Ám dönthet valaki úgy is, hogy ennek ellenére meg kívánja tartani az operációs rendszert – ez esetben a vállalat egy 25 dollár értékű kupont juttat el az érintett(ek)hez. Az Apple ezen felül még vállalta 350 ezer dollár kifizetését az ügyben érintett King & Ferlauto nevű ügyvédi irodának is.

Még 2002 januárjában indítottak peres eljárást Los Angeles-ben a legfelsőbb bíróságon az Apple ellen annak vádjával, hogy az hamis állítást közölt a Mac OS X-ről. A jogi ügyet kezdeményezők szerint Steve Jobs birodalma azt állította: tökéletes optimalizált lesz az operációs rendszer az összes G3-alapú számítógépen – ám ez az optimalizáció a vádak szerint nem készült el. Mivel a szükséges drivereket valóban nem írták meg, ezért a Mac OS X-ek teljesítménye (a már öregecskének számító G3-asokon) sok kívánnivalót hagyott maga után.

A megállapodás azokat érinti, akik a korai iMac-ekekből, a mára már elöregedettnek számító iBookokból, az első PowerBook G3 modellekből, az első három Power Mac G3 modellekből vagy a Power Mac G3 all-in-on típusokból (ez utóbbi egyébként még 1998. áprilisában jelen meg) vásároltak. Ehhez még annak a feltételnek kell teljesülnie, hogy a felhasználó Mac OS X vásárlásának még 2003. május 15-e előtt kellett bekövetkeznie.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek