Connect with us

technokrata

A Transmeta visszatérési kísérlete

Laptop

A Transmeta visszatérési kísérlete

A processzorfejlesztő Transmeta nagy reményeket fűz Efficeon nevű lapkájához, mely jelentős lépés lehet a cég piaci részesedésének feltornászásában. Ezen kívül még kiderül az is, hogy mi köze van egy rajzfilm sorozatnak a processzorhoz.

A korábban Astro kódnéven futó Efficeon drámai mértékben megnöveli a teljesítményt amellett, hogy figyelembe veszi az ezzel együtt járó problémákat is, mondta Mike DeNeffe, a Transmeta marketingigazgatója. Az elsőként mini noteszgépekben és Tábla PC-kben debütáló processzor a cég azon vonalát erősíti, ahol jelenleg is a legjobb a Transmeta. Emellett azonban a gyártó igyekezni fog a normál méretű (12-14 colos LCD-vel bíró) notebookokban is megjelentetni az Efficeont. Ennek ideje a jövő év első negyede lesz, mondta DeNeffe.

A kezdetei sikerek és kudarcok

Ismeretes, hogy a Crusoe megjelenésével (mely a Transmeta első processzora volt) a chipgyártó a mobil számítógépek gordiuszi csomójának tartott rövid üzemidejét igyekezett megnövelni a chip különösen alacsonyra szorított energiaigényével. A 2000 végén megjelent lapka be is váltotta (ilyen téren) a hozzáfűzött reményeket: a Centrino technológia piacra kerüléséig az Intel csak jóval falánkabb CPU-kat bocsátott útjára a mobil szegmensben. Sőt, egyes elemzők szerint még az új Pentium M-ekkel is felveszi fogyasztásban a versenyt a Crusoe – a meggyőző teljesítmény azonban hiányzik a Transmeta lapkájából.

Miben más?

Az Efficeon több szempontból is különbözik elődeitől: egy órajel-ciklus alatt nyolc utasítás végrehajtására képes – ez standard alkalmazások esetén 50 százalékos, multimédiás alkalmazásoknál már 80 százalékos teljesítménytöbbletet jelent. Az ilyen teljesítménynövelés ráadásul alig van hatással az energiafelhasználás mértékének növekedésére. A már megjelenésekor 1 GHz-es órajel feletti értékkel bíró chip emellett rendelkezik az úgynevezett HyperTransport képességgel is, ami az AMD Opteron processzoraiban is megtalálható (gyors chip-chip kapcsolatot tesz lehetővé).

Arról azonban egyelőre még nem lehet nyilatkozni, mire is képes valójában az Efficeon. A Transmeta bejelentése szerint az októberben megtartandó Microprocessor Forum keretei között teljes benchmark eredményekkel fognak majd szolgálni az érdeklődők számára.

A rajzfilmkutya keresztülhúzta a Transmeta terveit

Érdemes még pár szót írni a névválasztásról is: DeNeffe szerint az Astro számos változatát (Astrino, Aztro stb.) fontolgatták processzornévként, ám idővel kiderült, hogy ezen védjegyek többsége a Hanna-Barbera tulajdonában van. Ez a cég felelt a Jetsons sci-fi rajzfilm sorozat elkészítéséért, Astro-nak pedig az ebben szereplő kutyát hívták.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek