Connect with us

technokrata

A Novell felvásárolta a Ximiant

Laptop

A Novell felvásárolta a Ximiant

A Novell felvásárolta a magánkézben lévő, Massachusetts államban, Bostonban működő Ximian céget, a vállalati Linux rendszerek bevezetését lehetővé tévő asztali és szervermegoldások vezető szállítóját.

A Novell a Ximian által két kulcsfontosságú kezdeményezést szerez meg és folytat tovább a Linux piacon, melyek tovább erősítik a Novell elkötelezettségét a nyílt forráskódú projektek iránt: a GNOME projekt egy teljes értékű Linux asztali rendszer kialakítását, a Mono projekt pedig a Microsoft .NET használatával kifejlesztett alkalmazások Linux, UNIX, Windows és más platformokon történő futtatásának lehetővé tételét tűzte ki célul.

A Ximian megoldások támogatják a Novell nagyvállalati Linux stratégiáját

Világszerte több mint egymillió felhasználó alkalmazza az 1999-ben alakult Ximian asztali és felügyeleti termékeit, amelyek a Linux rendszerek teljes birtoklási költségeinek csökkentését célozzák meg nagyvállalati környezetben. A Ximian Red Carpet a vezető Linux disztribúciók szoftverfrissítésének területén gyakorlatilag szabványnak tekinthető. A Red Carpet Enterprise szoftver a nagyvállalati ügyfelek számára a Linux szerverek és munkaállomások központosított szoftverfelügyeletét teszi lehetővé. A jövőben a Red Carpet Enterprise beépül a Novell ZENworks termékvonalba, ezáltal hasznosítja a Novell címtárszolgáltatásait és irányelv-felügyeleti funkcióit.

A Ximian Desktop 2 (XD2) egy teljes körű Linux asztali környezet olyan Linux asztali alkalmazásokkal kiegészítve, melyek a Windows file-formátumok, hálózatok és szabványok széles körű támogatását nyújtják. A Ximian Evolution szoftver zökkenőmentesen egyesíti az e-mail, naptár-, névjegyalbum- és feladatlista-kezelés funkcióit egy olyan könnyen használható csomagban, amely Ximian Connector kliensoldali kiegészítésekkel kapcsolódik a népszerű vállalati kommunikációs architektúrákhoz, így a Microsoft Exchange, a Sun ONE és hamarosan a Novell GroupWise rendszerekhez. Ezek a megoldások, amelyek támogatják a Red Hat, SuSE és más vezető Linux disztribúciókat, a Ximian szoftvereket kiváló megoldássá teszik a Linux vagy vegyes Linux/Windows környezetben működő munkaállomásokat üzemeltető szervezetek számára.

A Novell a Ximian nyílt forráskód közösség iránti elkötelezettségére épít

A Ximian fontos vezető szerepet tölt be a tágabb nyílt forráskód közösségben, és számos kulcsfontosságú nyílt forráskód projekt működését segíti. A Ximian alapítói, Miguel de Icaza és Nat Friedman, ismert jövőképalkotók a közösségben, akik segítették a GNOME és Mono projektek megalapítását, tovább folytatják azok vezetését a Novell keretein belül is.

A GNOME projekt de Icaza kezdeményezésére indult 1997-ben, és fejlesztők százainak részvételével folyik világszerte. Célja egy olyan teljes körű szolgáltatásokat nyújtó nyílt forráskódú asztali rendszer létrehozása, amely fejlesztőeszközöket, file-kezelő, asztalkezelő és súgórendszereket, valamint különböző alkalmazásokat – táblázatkezelőket, szövegszerkesztőket, webböngészőket, képszerkesztőket és zenelejátszókat – tartalmaz. A GNOME alapítvány, amelynek kuratóriumában Friedman és de Icaza mellett más Ximian alkalmazottak is helyet kaptak, az IBM, HP, Sun és Red Hat cégeket is tagjai között tudhatja.

A Mono projekt a Ximian által vezetett nyílt forráskód kezdeményezés, amely a fejlesztőket többplatformos eszközökkel látja el a Microsoft .NET alkalmazások Linux, UNIX és más támogatott platformokon történő futtatásához. Világszerte több mint 150 fejlesztő járul hozzá a Mono projekthez, többek között olyan cégek, akik kereskedelmi termékeket gyártanak a Mono technológia használatával.

De Icaza, a Ximian műszaki igazgatója, jelenleg a Novell Ximian Services üzleti egység műszaki igazgatója szerint: „Ez hatalmas előrelépés a nyílt forráskód közösségnek, hiszen egy olyan cégtől nyer támogatást, mint a Novell. A GNOME és Mono kezdeményezések csak akkor fejlődhetnek, ha mögöttük állnak a Novell erőforrásai. A Novell már jelentős lépést tett a nyílt forráskód közösség felé azzal a döntéssel, hogy hálózati szolgáltatásainak teljes skáláját Linux rendszereken is elérhetővé teszi, valamint a MySQL, az Apache és más nyílt forráskódú technológiákat beépíti a NetWare rendszerbe. A Ximian vezető szerepe a nyílt forráskód közösségben, valamint a Novell ereje és jó híre a vállalati piacon olyan közös értéket képvisel, amely a GNOME és a Mono előrehaladását segíti.”Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle