Connect with us

technokrata

Működőképes Windows 95 – 5 MB alatt!

Laptop

Működőképes Windows 95 – 5 MB alatt!

Szinte hihetetlen, hogy 5 MB-os helyfoglalás alá lehet sűríteni a Windows 95-öt, ám valakinek mégis sikerült ezt úgy létrehoznia, hogy az operációs rendszer működőképes…

Mi értelme van egy mára elavult operációs rendszer összezsúfolásának – főleg akkor, amikor a mai merevlemez kapacitások már tíz gigabyte-okban mérhetők? Vannak, akiket a beágyazott eszközök érdekelnek, s a különböző, még mindig szűkös kapacitással bíró elektronikai eszközökbe igyekszenek belezsúfolni egy-egy régebbi, de a célnak tökéletesen megfelelő OS-t. Vannak, akiket a kihívás hajt (mint 5-10 éve az 1 KB-os ASM programok megírása). Egyben azonban mindkét csoporthoz tartozó ˝megszállott˝ egyezik: egy ilyen szintű összepréselés kivitelezéséhez már alaposan ismerni kell az operációs rendszer felépítését. Ez azért is fontos, hiszen számos állományt egyszerűen ki kell hagyni a végeredményből, nem egy file-ba pedig bele kell picit nyúlni.

Nos, ennek a hóbortnak a legújabb eredménye az eddigi abszolút csúcstartó – legalábbis a Windows 95 tekintetében. Egészen pontosan 4,47 MB-ra (4.666.870 byte) sikerült összepréselni a Microsoft közel tíz évvel ezelőtt kiadott operációs rendszerét. Ehhez a művet megalkotó rengeteg állományt eltávolított, a megmaradt EXE és DLL file-okat pedig UPX tömörítéssel ˝vette kezelésbe˝. A sűrített operációs rendszert létrehozó (BOFH nicknevet használó) úriember egyébként IRC-n mindenkit szívesen vár a téma megvitatására – illetve örömmel veszi a segítséget a 16 MB-os, irodai használatra alkalmas OS-t megcélzó tervéhez.

Korábban egyébként már beszámoltunk hasonló kezdeményezésekről (lásd a Miniatürizált operációs rendszerek című híreinket), akkor a jelenleginél jóval nagyobb méretű OS-ek kerültek terítékre. Igaz, egy 32 MB-os Windows 2000, vagy egy 16 MB-os Windows 98 is igen szép eredménynek számít, de a legújabb ˝fejlesztéssel˝ már nem veszik fel a versenyt. Windows 95 esetében innen azonban már nem nagyon van hova előrelépni…Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle