Connect with us

Hirdetés

technokrata

Mégis késik az új Intel processzor

Laptop

Mégis késik az új Intel processzor

A Dothan – a korábbi hírekkel szemben – mégsem jelenhet meg idő előtt. A háttérben gyártási problémák állnak.

Egy hónapja számoltunk be arról, hogy a Dothan megjelenési idejét előrehozta az Intel. Az akkori tájékoztatás szerint a harmadik negyedév végére, vagy a negyedik negyed elejére datálták a piacra kerülés időpontját. Abban az időpontban annyira biztos volt ez az információ, hogy tudni lehetett: a nagyobb tajvani noteszgép-gyártók (Quanta, Compal, Asustek, FIC) már rendelkeznek mintapéldányokkal az Intel új processzorából. Most azonban úgy tűnik, mégis késni fog a chipgyártó új üdvöskéje.

Az Intel (újra)módosított ütemterve szerint az eredeti időpontban, 2004 elején jelenhet meg a Dothan. (Illetve már 2003 legvégén bejelentik, de nagyobb mennyiségben csak a következő év elején várható.) A problémák a 130 nanométeres gyártási eljárásról a 90 nanométeresre való váltás kapcsán merültek fel: a Banias utódjául szánt processzor ugyanannyi hőt disszipál, mint elődje – csökkenő egységnyi méretek mellett. Ez annak a következménye, hogy a lecsökkentett csíkszélességű gyártás során az Intel kénytelen megnövelni a processzor feszültségét, ha stabil működésű CPU-t akar. Ez pedig azt eredményezi, hogy 1 wattnyi Banias teljesítménnyel szemben a Dothan 1,25 wattot produkál.

A 2 MB-os másodszintű cache-sel és 400 MHz-es rendszerbusszal bíró Dothan órajele egyébként megjelenésekor 1,8 GHz-es lesz. Ezzel egy időben kerül piacra az első alacsony energiaigényű Dothan CPU is, elsőként az 1,2 GHz-es változat; illetve 2004 első negyedében kerül valamikor ki az Intel gyáraiból az 1,9 GHz-es (normál) verzió. A 2 GHz-es küszöböt valamikor a jövő év harmadik negyedében éri el a processzor.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés