Connect with us

technokrata

Nyíltforrásúvá válik a RealPlayer

Laptop

Nyíltforrásúvá válik a RealPlayer

A RealNetworks bejelentette, hogy azt tervezi: kiadja Linuxra audio- és videolejátszójának forráskódját.

A Seattle székhelyű cég a San Francisco-ban tartott LinuxWorld konferencia kapcsán bejelentette, hogy azt tervezi: megosztja a nyíltforrású szoftvereket pártoló közösséggel népszerű lejátszószoftverének forráskódját. Ennek révén a fejlesztők képesek lesznek létrehozni RealPlayerre alapuló, új lejátszóprogramokat Linuxra és Solaris-ra.

Ez a lépés azt a célt szolgálja, hogy a Microsoft – Windows Media Player szoftvere révén megnövekedett – piaci részesedését visszaszorítsa; illetve hogy multiformátumú rendszerét egy platformfüggetlen megoldássá alakítsa. ˝Ez nem védekező, sokkal inkább támadó stratégia.˝ – mondta Kevin Foreman, a RealNetworks egyik vezető menedzsere – ˝Ez egy újabb lehetőség arra, hogy bebizonyíthassuk elkötelezettségünket a nyíltforrású szoftverek és a Linux-közösség mellett.˝

Matt Rosoff, egy Microsoft közeli IT-s elemző szerint azonban kétséges, hogy nagy hatással lesz ez a lépés a RealNetworks üzletmenetére, hiszen a Linux még mindig sokkal nagyobb technikai ismereteket igényel működtetéséhez, mint a Windows (azaz kevésbé terjedt el). Szerinte a piac nem túl nagy; ám a lépés mindenképpen illeszkedik a Real multiplatformos stratégiájába.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek