Connect with us

technokrata

Az IBM ellenpert indított az SCO ellen

Laptop

Az IBM ellenpert indított az SCO ellen

A Kék Óriás csütörtökön beperelte az őt 3 milliárd dolláros kártérítési igénnyel bíróság elé citáló SCO Groupot. A két gigász egymásnak feszülése akár a Linux jövőjét is eldöntheti.

Egy 45 lapos dokumentumot nyújtottak be kereset gyanánt az International Business Machine jogi képviselői. Érvelésük szerint mivel az SCO a Linuxot a nyíltforrású General Public License (GPL) alatt terjeszti, ezért nem állíthatja, hogy a szoftvert szerzői jogok védik. Talán nem volt bölcs döntés felbőszíteni az IT-világ meghatározó alakját, mert az SCO-t most azzal vádolja az IBM, hogy szoftverük négy, a Kék Óriás által birtokolt szabadalmat is megsértett. Ezen felül a cég üzleti ügyeibe való beavatkozásnak minősítette az IBM UNIX terméke, az AIX forgalmazásának leállíttatási kérelmét.

Pontosan nem határozta meg az IBM az SCO által számára okozott anyagi kár mértékét, ám azt biztosra lehet venni, hogy a vég ceruzája vastagan fog majd, amikor a kártérítési igényt megszabják. A Kék Óriás természetesen ugyanott indított eljárást az SCO-val szemben, ahol ez utóbbi megkezdte ˝keresztes hadjáratát˝ az IBM és a Linux ellen: a Utah-i kerületi bíróságra érkezett meg a beadvány.

Idézet a dokumentumból: ˝Az SCO visszaélt és visszaél a UNIX-hoz kötődő jogaival, […] annak érdekében, hogy a számára konkurens operációs rendszereket, mint például az AIX vagy a Linux, tönkretételükkel fenyegesse; illetve azért, hogy saját profitját jogtalanul megnövelje.˝ Brian Ferguson, az ügyben részt vevő ügyvédi iroda egyik megbízottja szerint okos lépés volt az ellenper indítása az IBM részéről. Szerinte ezzel most az IBM felé dől a mérleg nyelve – de legalábbis kiegyenlített az óriáscég.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Face-en

Tesztek