Connect with us

technokrata

Visszaesőben a szoftverkalózkodás

Laptop

Visszaesőben a szoftverkalózkodás

A Business Software Alliance, azaz a BSA jelentése szerint a tavalyi év a szoftverkalózkodás visszaesését hozta magával. Ugyanakkor akadnak ellentmondások is…

Az Amerikai Egyesült Államokban a tavalyi évben az azt megelőző hasonló időszakhoz képest 2 százalékkal csökkent a kalózszoftverek aránya, a teljes piacra kivetítve. Míg 2001-ben pontosan minden negyedik program volt kalózmásolat, ez 2002-ben 23 százalékra csökkent. A felmérést az International Planning and Research megbízásából végezte a BSA. Érdekességként azon államok listája, ahol a legalacsonyabb volt 2002-ben, az USA-ban a szoftverkalózkodás: Illinois; Michigan; Ohio; Indiana; New York; Connecticut; New Jersey; Washington, D.C.; Washington; és Virginia.

Bob Kruger, a BSA vezérigazgatója elmondta: annak ellenére, hogy sosem látott mélységekbe süllyedt az illegális termékek részesedése a piacon, az ezekből származó bevételkiesés még mindig elképesztően nagy. ˝Ugyan sikereket érünk el a vállalati felhasználók esetében, de az egyes otthoni felhasználók illegális szoftverletöltései egyre nagyobb problémát jelentenek.˝ – mondta Kruger. A vezérigazgató szerint a szoftveriparnak a zeneipar példáját kellene követni, mely utóbbi igyekszik mindent megtenni, hogy a jogvédett anyagok ne kerülhessenek illegálisan online továbbításra.

A BSA szerint a kalózkodás – csökkenő mértéke ellenére – a fent említett nagy bevételkiesés miatt negatív hatást gyakorol az Egyesült Államok szoftveriparára, és ezzel közvetlenül a nemzetgazdaságra is. Számokban kifejezve: 2001-ben 1,8 milliárd dollár kár keletkezett a kalózszoftverek miatt, ám 2002-ben, a csökkenő ráta ellenére is nőtt a hiány: 1,9 milliárd dollárral károsították meg az USA-t a szoftverek jogdíjainak kikerülésével. A BSA szerint ennek a számlájára írható a tavalyi évben 105 ezer munkahely megszűnése.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák