Connect with us

SCO vs. Linux: az elemzők is összezavarodtak

Laptop

SCO vs. Linux: az elemzők is összezavarodtak

Nem tudnak egységes tanácsot adni az elemzőcégek a Linux használatával kapcsolatban, mióta az SCO az egész linuxos felhasználói táborra kiszélesítette jogi követeléseit.

Azt, hogy mi lesz a kimenetele az SCO által tavasszal kirobbantott jogdíj-vitának, még nem tudni – annyira nem, hogy az iparági elemzők sem tudnak egy egységes javaslat mellett felsorakozni. A linuxok mellőzésétől kezdve az SCO követeléseinek figyelmen kívül hagyásáig terjed a piacot analizáló szakemberek tanácsa. Például a Gartner csoport és a Robert Frances csoport véleménye két teljesen különböző álláspontot képvisel. Míg az előbbi nem tanácsolja a Linux használatát az SCO-val való kapcsolatfelvétel nélkül (ráadásul a nyíltforrású operációs rendszerhez kötött fejlesztések csúsztatását javasolja), addig az utóbbi csupán pénzszerzési ˝trükknek˝ tartja az SCO eljárását és nem ajánlott semmilyen korlátozást.

Ehhez a kavarodáshoz nagyban hozzájárult az SCO múlt hét hétfőn megtett lépése. Eszerint minden olyan cég számára, amely 2.4-es, vagy annál újabb kernelre épülő Linuxot használ, elérhetővé teszi az SCO hétfőn bejelentett programját. Ezáltal a résztvevők olyan licencek birtokába jutnak, melyek révén mentesülnek az SCO által indított jogi eljárások alól. A cég elmondása szerint a licencdíjak költsége a cég UnixWare 7.13-as termék árazásán fog alapulni – tehát tulajdonképpen minden céggel megvetetnék a saját operációs rendszerük licencét. Ráadásul a köztes állomásokat – tehát az olyan disztribúciókat, mint például a Red Hat – kihagyják a megállapodásból, direkt a felhasználókhoz fordulnak.

Az IBM egyébként a napokban tett lépést az SCO ellen. Bob Samson, az IBM eladási részlegének vezérigazgatója szerint mivel az SCO a GNU licenc (General Public License – GPL) alatt kínálta korábban Linuxát, az így jogdíjmentessé vált (akár kódmódosítás esetén is). A Kék Óriás most megtorlásra készül, elégtételt akarván venni a piaci bevételeit veszélyeztető döntést meghozó cégen.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom