Connect with us

technokrata

A Linux nagy siker Ázsiában

Laptop

A Linux nagy siker Ázsiában

Egy IBM szóvivő szerint a távol-kelet le fogja hagyni a nyugati országokat a nyíltforrású alkalmazások használata tekintetében.

Az Ázsia – Csendes Óceán térségében tevékenykedő IBM Linux értékesítési menedzser, Michinori Nakahara szerint a nyíltforrású kezdeményezések gyorsabban terjednek, mint az USA-ban. A régió – e tekintetben – éllovasának számít Japán, Dél-Korea, Kína és India. Nakahara fontosnak tartotta megjegyezni, hogy ezen területen különösen a beágyazott operációs rendszerek terén hatalmasak a lehetőségek a Linux számára (ezen OS-ek például videofelvevőkben, mobiltelefonokban vagy hálózati routerekben teljesítenek szolgálatot). Kína és India sokat tesz a kliensoldali alkalmazásfejlesztés terén is (példának a Red Hatra hasonlító elnevezéssel bíró kínai Red Flag Linuxot lehet említeni).

Az IBM ˝elemzője˝ ugyanakkor meglepőnek tartja, hogy az ázsiai térség egyik leginkább technológia orientált országa, Szingapúr tartózkodik a nyíltforrású szoftverek használatától. Míg más országokban nem ritka a kormányzati támogatás sem, addig Szingapúrban az emberek konzervativizmusa ellenáll a változásnak, vélte Nakahara.

Egyetértett az IBM menedzserével a Gartner ausztráliai részlegének kutatóigazgatója, Robin Simpson is, aki megerősítette, hogy Ausztrália, Kína, Japán és Dél-Korea mindenképpen egyre jobb táptalajt jelent a Linuxnak. Simpson hozzátette azt is, hogy ezt a növekedést elsősorban nem is annyira a vállalati szféra generálja; a kormányzatok – költségcsökkentő intézkedéseik részeként – tekintgetnek egyre többet a nyíltforrású alkalmazások felé. Igaz, a már fent említett beágyazott operációs rendszereket használó elektronikai óriásvállalatok profitját is képes növelni a Linux, mivel nem kell drága jogdíjakat megfizetni a licencköteles OS-ek használatának mellőzése miatt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle