Connect with us

Sun Microsystems Kft.: 52 hét – 52 százalékos növekedés

Laptop

Sun Microsystems Kft.: 52 hét – 52 százalékos növekedés

A hardware értékesítés dinamikus növekedése mellett
a Sun ONE szoftverekből és szolgáltatásokból származó bevétel is drasztikusan megnőtt.

A Sun Microsystems Kft. a 2003-as (2002. július 1-jétől 2003. június 30-ig tartó) pénzügyi évben az előző évhez képest, dollárban számolva összességében 52%-os bevétel növekedést ért el, ami a mai magyar IT piac stagnáló növekedési üteméhez viszonyítva kiváló eredménynek számít. A siker egyik fontos tényezője, hogy a ma már nemcsak a hardver-, de a szoftverpiacon is egyre jelentősebbé váló vállalat a lezárult pénzügyi évben megháromszorozta a Sun ONE szoftverek eladását, valamint az infrastruktúra-megoldások tervezését és implementálását végző szolgáltatási üzletág bevételét. A Sun szintén említésre méltó növekedést könyvelt el az oktatási szolgáltatások terén, amelyet szintén csaknem háromszorosára növelt, 177%-kal magasabb árbevételt produkálva.

Az előző évhez képest Magyarországon jelentős forgalomnövekedés történt a Sun ONE portfolióhoz tartozó szoftverek eladása, és a szolgáltatási üzletág bevétele terén. Az idei naptári év első negyedévében például a Sun hazai leányvállalatának a Sun ONE szoftverekből nagyobb árbevétele volt, mint több nagy, nyugat-európai (például Egyesült Királyság, Olaszország, stb.) leányvállalatának.

Az értékesítés ma még legnagyobb részét kitevő számítógép-rendszerek eladásából származó árbevétel az előző évhez képest 37 százalékkal növekedett (beszámítva a hazai leányvállalat külföldre történő értékesítését, valamint a nemzetközi szerződések nyomán Magyarországon eladott rendszereket). A hardverekből származó árbevételnek az átlagos piaci növekedést jóval meghaladó mértéke annak a stratégiának köszönhető, amely nagy bonyolultságú informatikai infrastruktúra projektek megvalósítását tűzte ki célul. A legjelentősebb sikereket a Sun a távközlési, ezen belül a mobil kommunikációs szektorban érte el, ahol egy-egy projekt értéke megközelítette, adott esetben meghaladta az egymillió dollárt. A Westel Mobil Távközlési Rt. és a Vodafone csaknem minden új, értéknövelt mobil szolgáltatásának, többek között a Westel 777 Mail, a WAP Gateway és a különböző „location-based” szolgáltatásoknak, továbbá a Vodafone Live! és a hozzá kapcsolódó címtár-megoldásnak, valamint az MMS szolgáltatásnak az informatikai hátterét a Sun szállította. Ezen projektek során több esetben nem csak a hardvert, hanem a vezeték nélküli kiterjesztéssel bíró Sun ONE szoftvereket, illetve a komplex megoldások létrehozásához szükséges tanácsadói, integrátori és projektmenedzsment szolgáltatásokat is a Sun hazai leányvállalata biztosította. 2003-ban az OTP Bank Rt. is megkezdte annak az új „middleware” platformnak a használatát, amellyel a bank központja és az elektronikus csatornák közötti kapcsolatot korszerűsítette a Sun Microsystems.

A hardverértékesítésből származó bevételek mellett a korábbi években kialakított stratégia eredményes megvalósításának köszönhetően – amely szerint a Sun a korábbi “doboz eladás” helyett informatikai infrastruktúra szállítóvá vált – ugrásszerűen emelkedett a szolgáltatási üzletágak árbevétele is. A teljes termék-életcikluson keresztül tartó támogatási szolgáltatások mintegy 27%-kal, míg a teljes infrastruktúra megoldások implementálását végző üzletág 195%-kal növelte, azaz megháromszorozta árbevételét.

Nem sikerült azonban számottevő növekedést produkálni a kormányzati szektorban, ahol az elmúlt évben, a kormányzati kommunikáció és az iparági várakozások ellenére sem indultak el a nagyobb központi, az elektronikus kormányzás alapjait megteremtő államigazgatási IT beruházások. A rohamosan közelgő európai uniós csatlakozás ellenére a Sun Magyarországon szerény várakozással tekint a következő pénzügyi év elé az állami beruházások tekintetében, az elmúlt pénzügyi évben tapasztalt hosszú és nehézkes állami megrendelési folyamatok, illetve a jövő évi költségvetés kapcsán várható további IT beruházás csökkentések miatt, amelyeket a beáramló EU források sem fognak pótolni. Ezek a kedvezőtlen folyamatok nem szolgálják sem a társadalmi modernizációt, sem Magyarország versenyképességének javulását.

A Sun Microsystems az elmúlt két évben évi mintegy 100 millió forint támogatást nyújtott a hazai felsőoktatási intézmények számára, illetve további évi 300 millió forint értékben adott támogatást jelentős kedvezmények formájában. A cég kiemelt programja az országos JAVA Szakértői hálózat, amelynek második vidéki központját tavaly decemberben adták át a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban, de JAVA labor üzemel a BME-n, az ELTE-n, a Fazekas Gimnáziumban és a pécsi Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolában. A BME Schönherz Zoltán Kollégiumban működő Simonyi Károly szakkollégium idén májusban a legmodernebb Sun szervert, továbbá a teljes Sun ONE szoftverportfóliót kapta cserébe az ország legöregebb Sun gépért. Az oktatás mellett a Sun olyan sportágakat is támogat, amelyek elsősorban a csúcsteljesítményről, valamint az egyéni és csapatmunkáról szólnak.

A 2003. július 1-jén megkezdődött 2004. pénzügyi évben a Sun hazai leányvállalata a termék és szolgáltatás-portfoliójába tartozó, elsősorban Sun ONE alapú megoldások nagyvállalati értékesítésének további növelését tűzte ki célul. Ezzel párhuzamosan növelni kívánja jelenlétét azon ágazatok és ügyfelek esetében, amelyek a JAVA alapú webes szolgáltatás-fejlesztés, a mobil Internet, továbbá a nyílt forráskódú szoftverek, az EU által is szorgalmazott piaci jelenlétét kívánja erősíteni, partnerei bevonásával tovább invesztálva az úgynevezett. EMM (Enterprise Mid Market) szegmensre.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom