Connect with us

Hirdetés

technokrata

Sun Microsystems Kft.: 52 hét – 52 százalékos növekedés

Laptop

Sun Microsystems Kft.: 52 hét – 52 százalékos növekedés

A hardware értékesítés dinamikus növekedése mellett
a Sun ONE szoftverekből és szolgáltatásokból származó bevétel is drasztikusan megnőtt.

A Sun Microsystems Kft. a 2003-as (2002. július 1-jétől 2003. június 30-ig tartó) pénzügyi évben az előző évhez képest, dollárban számolva összességében 52%-os bevétel növekedést ért el, ami a mai magyar IT piac stagnáló növekedési üteméhez viszonyítva kiváló eredménynek számít. A siker egyik fontos tényezője, hogy a ma már nemcsak a hardver-, de a szoftverpiacon is egyre jelentősebbé váló vállalat a lezárult pénzügyi évben megháromszorozta a Sun ONE szoftverek eladását, valamint az infrastruktúra-megoldások tervezését és implementálását végző szolgáltatási üzletág bevételét. A Sun szintén említésre méltó növekedést könyvelt el az oktatási szolgáltatások terén, amelyet szintén csaknem háromszorosára növelt, 177%-kal magasabb árbevételt produkálva.

Az előző évhez képest Magyarországon jelentős forgalomnövekedés történt a Sun ONE portfolióhoz tartozó szoftverek eladása, és a szolgáltatási üzletág bevétele terén. Az idei naptári év első negyedévében például a Sun hazai leányvállalatának a Sun ONE szoftverekből nagyobb árbevétele volt, mint több nagy, nyugat-európai (például Egyesült Királyság, Olaszország, stb.) leányvállalatának.

Az értékesítés ma még legnagyobb részét kitevő számítógép-rendszerek eladásából származó árbevétel az előző évhez képest 37 százalékkal növekedett (beszámítva a hazai leányvállalat külföldre történő értékesítését, valamint a nemzetközi szerződések nyomán Magyarországon eladott rendszereket). A hardverekből származó árbevételnek az átlagos piaci növekedést jóval meghaladó mértéke annak a stratégiának köszönhető, amely nagy bonyolultságú informatikai infrastruktúra projektek megvalósítását tűzte ki célul. A legjelentősebb sikereket a Sun a távközlési, ezen belül a mobil kommunikációs szektorban érte el, ahol egy-egy projekt értéke megközelítette, adott esetben meghaladta az egymillió dollárt. A Westel Mobil Távközlési Rt. és a Vodafone csaknem minden új, értéknövelt mobil szolgáltatásának, többek között a Westel 777 Mail, a WAP Gateway és a különböző „location-based” szolgáltatásoknak, továbbá a Vodafone Live! és a hozzá kapcsolódó címtár-megoldásnak, valamint az MMS szolgáltatásnak az informatikai hátterét a Sun szállította. Ezen projektek során több esetben nem csak a hardvert, hanem a vezeték nélküli kiterjesztéssel bíró Sun ONE szoftvereket, illetve a komplex megoldások létrehozásához szükséges tanácsadói, integrátori és projektmenedzsment szolgáltatásokat is a Sun hazai leányvállalata biztosította. 2003-ban az OTP Bank Rt. is megkezdte annak az új „middleware” platformnak a használatát, amellyel a bank központja és az elektronikus csatornák közötti kapcsolatot korszerűsítette a Sun Microsystems.

A hardverértékesítésből származó bevételek mellett a korábbi években kialakított stratégia eredményes megvalósításának köszönhetően – amely szerint a Sun a korábbi “doboz eladás” helyett informatikai infrastruktúra szállítóvá vált – ugrásszerűen emelkedett a szolgáltatási üzletágak árbevétele is. A teljes termék-életcikluson keresztül tartó támogatási szolgáltatások mintegy 27%-kal, míg a teljes infrastruktúra megoldások implementálását végző üzletág 195%-kal növelte, azaz megháromszorozta árbevételét.

Nem sikerült azonban számottevő növekedést produkálni a kormányzati szektorban, ahol az elmúlt évben, a kormányzati kommunikáció és az iparági várakozások ellenére sem indultak el a nagyobb központi, az elektronikus kormányzás alapjait megteremtő államigazgatási IT beruházások. A rohamosan közelgő európai uniós csatlakozás ellenére a Sun Magyarországon szerény várakozással tekint a következő pénzügyi év elé az állami beruházások tekintetében, az elmúlt pénzügyi évben tapasztalt hosszú és nehézkes állami megrendelési folyamatok, illetve a jövő évi költségvetés kapcsán várható további IT beruházás csökkentések miatt, amelyeket a beáramló EU források sem fognak pótolni. Ezek a kedvezőtlen folyamatok nem szolgálják sem a társadalmi modernizációt, sem Magyarország versenyképességének javulását.

A Sun Microsystems az elmúlt két évben évi mintegy 100 millió forint támogatást nyújtott a hazai felsőoktatási intézmények számára, illetve további évi 300 millió forint értékben adott támogatást jelentős kedvezmények formájában. A cég kiemelt programja az országos JAVA Szakértői hálózat, amelynek második vidéki központját tavaly decemberben adták át a szombathelyi ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumban, de JAVA labor üzemel a BME-n, az ELTE-n, a Fazekas Gimnáziumban és a pécsi Zipernowsky Károly Műszaki Szakközépiskolában. A BME Schönherz Zoltán Kollégiumban működő Simonyi Károly szakkollégium idén májusban a legmodernebb Sun szervert, továbbá a teljes Sun ONE szoftverportfóliót kapta cserébe az ország legöregebb Sun gépért. Az oktatás mellett a Sun olyan sportágakat is támogat, amelyek elsősorban a csúcsteljesítményről, valamint az egyéni és csapatmunkáról szólnak.

A 2003. július 1-jén megkezdődött 2004. pénzügyi évben a Sun hazai leányvállalata a termék és szolgáltatás-portfoliójába tartozó, elsősorban Sun ONE alapú megoldások nagyvállalati értékesítésének további növelését tűzte ki célul. Ezzel párhuzamosan növelni kívánja jelenlétét azon ágazatok és ügyfelek esetében, amelyek a JAVA alapú webes szolgáltatás-fejlesztés, a mobil Internet, továbbá a nyílt forráskódú szoftverek, az EU által is szorgalmazott piaci jelenlétét kívánja erősíteni, partnerei bevonásával tovább invesztálva az úgynevezett. EMM (Enterprise Mid Market) szegmensre.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés