Connect with us

technokrata

GVh: negyvenmilliós bírság az UPC Magyarország Kft-nek

Laptop

GVh: negyvenmilliós bírság az UPC Magyarország Kft-nek

A GVh versenytanácsa megállapította, hogy a UPC Magyarország Kft. visszaélt gazdasági erőfölényével.

A UPC Magyarország Kft. ellen 2002. januárjában indított eljárást a Gazdasági Versenyhivatal gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt. Az eljárásra az adott okot, hogy a GVH észlelte: a UPC díjemelése meghaladta az infláció mértékét, s a programcsomagjainak összeállítási módja is sértheti a gazdasági erőfölénnyel való visszaélés versenytörvényi tilalmát.

A megtartott tárgyaláson a GVH versenytanácsa megállapította, hogy a UPC Magyarország Kft. visszaélt gazdasági erőfölényével, amikor 2002. elején programcsomagjainak összetételét a fogyasztók kinyilvánított preferencia-sorrendjét és a műsorköltség arányokat indokolatlanul figyelmen kívül hagyva módosította. A UPC a hazai kábeltelevíziós piac vezető szolgáltatója felmérést készített előfizetői körében arról, hogy mely műsorcsatornákat részesítenek előnyben. E felmérés alapján az egyes csatornák – tematikus tartalmuktól függetlenül – egységes rangsorba rendeződtek, s ezáltal a szolgáltató fontos információkhoz jutott, a – kábeltelevíziós társaságok által rendszerint nem igazán ismert – fogyasztói igényekről.

A GVH versenytanácsa megállapította továbbá, hogy a UPC azáltal is visszaélt gazdasági erőfölényével, hogy az általa 2002. év során alkalmazott ÁSZF (általános szerződési feltételek) 4.4.3. pontjában indokolatlan előnyöket kötött ki saját maga számára a programcsomagok módosításával kapcsolatban.

A GVH versenytanácsa a jogsértés megállapításán túl, a jogsértő cselekménnyel arányban álló bírság, negyvenmillió forint megfizetésére kötelezte a UPC Magyarország Kft-t.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák