Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel nyíltan felvállalja az AMD elleni harcot

Laptop

Az Intel nyíltan felvállalja az AMD elleni harcot

Az Intel nem titkolt célja, hogy az olcsó noteszgépekben (viszonylag) gyakran megtalálható AMD processzoroknak is konkurenciát jelentsen a Pentium M.

˝2 millió Pentium M processzort tervezünk eladni a harmadik negyedben, ekkor célozva meg először az átlagfelhasználót; illetve igyekezni fogunk az iskolakezdés miatti vásárlási lázat kihasználni.˝ – mondta Paul Otellini, Intel elnöke egy konferencián. Ez egyértelmű utalás arra, hogy az árcsökkentések révén még szélesebb körben szeretnék elterjeszteni a Centrino mobiltechnológiát.

Az NPD csoport kutatásai szerint májusban az összes (USA-ban) értékesített noteszgép 37 százaléka volt Pentium 4-es processzorral felszerelve, míg eközben a Centrino egyik alapkövének tartott Pentium M alig érte el a 3 százalékot. Az Egyesült Államokban az értékesített notebookok több mint fele 1200 dollár alatti áron került forgalomba (18 százalékuk 1000 dollárnál olcsóbb, 36 százalékuk 1000 és 1200 dollár közötti árral bírt). Ezek nagy részében azonban az Intel Celeronja és az AMD Athlon XP-M processzora található központi vezérlőegységként. Az 1200 és 1500 dollár közötti szegmenst a Pentium 4 és Pentium 4-M CPU-k uralják, majd innentől kezdődnek a Centrino noteszgépek.

Az Intel szeretné, ha az AMD processzorok helyett Pentium M-ek kerülnének a notebookokba, ám a gyártók – amellett, hogy forgalmaznak Centrino-s mobil számítógépeket is – kitartanak az Athlon XP-M mellett, amit az lényegesen alacsonyabb árának köszönhet. No és a piac igényeinek. Ám az Intel szerint az árcsökkentés nem az egyetlen üdvözítő módja annak, hogy nagyobb teret nyerjen mobilplatformja.

A cég reklámkampánya erőteljesen igyekszik kihangsúlyozni a Centrino-ban rejlő előnyöket – kutatások szerint ugyanis az első noteszgép-vásárlók nem nagyon törődnek a mérettel és a tömeggel, illetve a technológia pozitívumai ismeretlenek számukra. Az Intel ezen felül megpróbálja célba venni a hamarosan ismét iskolapadokba ülő, jelenleg nyári pihenőjüket töltő diákokat. Hiszen egyre inkább gyakorivá válnak az USA-ban a vezetékmentes Internet-hozzáférési pontok, különösen az iskolákban; a Centrino pedig erős a wireless kapcsolatok terén. Ezen felül az átgondolt architektúra miatt lecsökkent energiaigény nagy előny azok számára, akik gyakran kénytelenek szinte kizárólag az akkumulátor kapacitására kénytelenek hagyatkozni.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés