Connect with us

Hirdetés

technokrata

Előretörnek a Samsung TFT-LCD monitorok

Laptop

Előretörnek a Samsung TFT-LCD monitorok

11 új TFT-LCD monitor bevezetését tervezi az idei évre a Samsung Electronics Magyar Rt.

A termékek között megtalálható a 40 colos SyncMaster 403T óriáskijelző, amely üzleti célú felhasználást is lehetővé tesz, valamint piacra kerülnek az új Magic Bright technológiával készülő LCD-k is. Számos előnyös, felhasználóbarát tulajdonságuknak köszönhetően az előrejelzések szerint 2004-ben világviszonylatban, 2005-ben pedig Magyarországon is a TFT-LCD monitorok veszik át a piacvezető szerepet a hagyományos CRT kijelzőktől. A legnépszerűbb monitorátmérő méret a piackutatások szerint a 17 col lesz.

A Samsung, a világ vezető képcső- és monitorgyártó óriásvállalata a mai napon bemutatta 2003. második félévben a hazai piacra bevezetendő TFT-LCD monitorait. A 11 új modell többsége 15-17-19 colos, de megtalálható a 21 és a 40 colos méretű képernyő is. Az innovatív tervezésű 15 és 17 colos SyncMaster 152X és 172X monitorok pehelysúllyal (2,5-3,75 kg) és rendkívül vékony kijelzővel rendelkeznek, könnyen falra szerelhetők vagy egymás mellé helyezhetők. Újdonságot jelent az eddig csak CRT monitorokra jellemző MagicBright technológia, mely mostantól a Samsung TFT-LCD kijelzők sajátja is. A technológia biztosítja, hogy különböző üzemmódokban, szöveges módban (szövegszerkesztés, táblázatkezelés), Internet módban (internetes szörfözés) és szórakozás módban (DVD, VCD mozgóképek) a monitor automatikusan mindig az optimális fényerőre és a kívánt üzemmódban optimalizált színbeállításra álljon be. A ˝nagy testvér˝, a 40 colos SyncMaster 403T készülék az üzleti életben – reptereken, szállodai lobby szalonokban, konferenciatermekben vagy akár bevásárlóközpontokban – játszhat központi szerepet.

A TFT-LCD technológia számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik
A Samsung által frissen bemutatott új generáció TFT-LCD technológiával készült, mely technológia egyre jobban hódít a monitor felhasználók körében. Szemben a hagyományos monitorokkal, a TFT-LCD kijelzők digitális jelfeldolgozással rendelkeznek, formatervezett, jellegzetes külsőjükkel pedig szemmel láthatóan minimális helyet követelnek maguknak az íróasztalon. További előnyként említhető, hogy a méretcsökkenéssel fogyasztáscsökkenés is párosul, figyelembe véve a felhasználó anyagi kiadásait. A TFT-LCD kijelzőknél nincs elektromágneses interferencia, valamint nem lép fel a fénypor-utánvilágítás és a képfrissítési frekvencia együttes hatásából eredő vibrálás. Mind a forma, mind a belső felszereltség tekintetében igen széles termékskálát vonultat fel a Samsung, bőséges választási lehetőség biztosításával támogatva ennek az új technológiának az előretörését.

A TFT-LCD monitorok várhatóan 2004-ben világszerte átveszik a piacvezető szerepet
A hagyományos katódsugárcsöves monitorokat egyre inkább kiszorítja a piacról a monitorok új generációja, az LCD. Az LCD-boom oka valószínűleg a kereslet és a kínálat nemrégiben beállt dinamikus egyensúlyára vezethető vissza: az eladott darabszám túllendült a kritikus ponton, így a gyártók jelentősen tudták csökkenteni áraikat. A folyadékkristályos képernyők elterjedéséhez a divaton kívül természetesen a technológia előnyei is hozzájárultak. Az IDC piackutató felmérése szerint 2002-ben világszerte mintegy 104 millió PC-monitort adtak el a gyártók, amelynek 28 százaléka már LCD volt. A szektor trendjeinek vizsgálatára szakosodott amerikai DisplaySearch előrejelzései pedig azt mutatják, hogy 2004-ben már több LCD-t adnak majd el, mint CRT-t, és 2006-ban 100 eladott monitor közül 66 folyadékkristályos képernyő lesz.

Ez már csak azért is megtörténik, mert a CRT nagy helyigénye miatt manapság az összes számítástechnikai eszköz fejlesztése – így például a tábla PC-ké is – LCD alapokon történik. Mindez azt eredményezi, hogy az előrejelzések szerint 2000 és 2005 között a felhasználók világszerte már összesen 40 milliárd dollárt költenek LCD-kre, méghozzá úgy, hogy egyre olcsóbban juthatnak hozzájuk.

Egyre népszerűbbek lesznek a 17 colos monitorok
Az árak a kisebb időszakos ingadozásoktól eltekintve folyamatosan csökkennek, a kisebb kijelzők esetében évente átlagosan 13 százalékkal, az inkább üzleti felhasználók számára érdekes 19 hüvelykes képernyőké pedig még ennél is nagyobb ütemben, évi 30 százalékkal. A piac elemzői szerint Nyugat-Európában és Magyarországon is elsősorban a 17 colos LCD-k forgalmának növekedésére lehet számítani, mert a fogyasztók néhány éve a CRT-k közül is ezt a méretet részesítik előnyben. Ez azt is jelenti, hogy a várhatóan kisebb darabszámban eladható 15 colos képernyők ára nem sokkal lesz alacsonyabb a nála egy számmal nagyobbakénál. 2005-ben várhatóan Magyarországon is átveszik a TFT-LCD-k a piacvezető szerepet

Tavaly világszerte 29 millió lapos monitort adtak el, ez duplája a 2001-es forgalomnak. A tendencia Magyarországra is érvényes: a Bryan Norris Associates adatai alapján itthon 2002-ben mintegy 20 milliárd forint értékben, összesen 430 ezer monitort értékesítettek, amiből 36 ezer darab már LCD volt – ez pedig tizenkétszerese az előző évi mennyiségnek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés