Connect with us

technokrata

EU-pénz: informatikai fejlesztés Kemecsén SAPARD-támogatással

Laptop

EU-pénz: informatikai fejlesztés Kemecsén SAPARD-támogatással

Az Európai Unió által finanszírozott mezőgazdasági- és vidékfejlesztési célú előcsatlakozási segélyprogram keretében Brüsszel utólagos finanszírozással hatmillió forintot ad a kemecsei informatikai hátteret biztosító számítógépes rendszer kialakításához.

A csatlakozásra váró országok felkészülésének elősegítése érdekében az EU kormányfői 1999 tavaszán Berlinben tartott csúcsértekezletükön hagyták jóvá az előcsatlakozási segélyprogramokat, köztük a SAPARD-ot.

A SAPARD-hoz fűzött várakozások szerint az Európai Unió által finanszírozott mezőgazdasági- és vidékfejlesztési célú előcsatlakozási segélyprogram egyrészt segítséget nyújt a tagjelölt országoknak a közösségi jogszabályok átvételében, másrészt hozzájárul a fenntartható és versenyképes agrárgazdaság kialakításához, valamint a vidék életképességének növeléséhez.

Az első ilyen, önkormányzati SAPARD-támogatásról szóló szerződést hétfőn írták alá Nyíregyházán. Az Európai Unió anyagi segítségével a kemecsei helyhatóság információs hálózatot alakít ki a nagyközségben: a mintegy 4.500 lakosú Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei település gazdasági cégeinek és vállalkozásainak informatikai hátteret biztosító számítógépes rendszer kialakításához Brüsszel utólagos finanszírozással hatmillió forintot ad.

Kemecsén a polgármesteri hivatalban és a szociális otthonban már eddig is működtek számítógépek. Ezután a helyhatóság előbb a könyvtárban, majd az iskolában hozott létre informatikai központot, ahol több mint 20 számítógép működik. Ezeket a település minden lakosa használhatja, akár internetezésre. Most a négy helyszínt az Európai Unió támogatásával egy nagy teljesítményű szerverrel hálózattá alakítják. Az eddigi fejlesztésekre saját forrásból, valamint pályázati, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatásából 15 millió forintot költöttek.

Az ország jövőbeni fejlődése és fejlesztési lehetőségeinek szempontjából az egyik legfontosabb feladat az Európai Unióhoz (EU) történő csatlakozásra való felkészülés. Ez nem csupán az EU jogszabályainak, szabványinak, normáinak átvételét, vagy az azokhoz való igazodást követeli meg, hanem olyan fejlesztési politika kialakítását is, amely a közösségi joganyagban (Aquis Communautaire) megfogalmazott koncepciónak, irányelveknek megfelelnek. E feladat része a strukturális politika, az agrárpolitika valamint a vidékfejlesztés összefüggéseinek feltérképezése és az EU alapelveit figyelembe vevő komplex kezelése.

Veress József, a MEH Nemzeti Fejlesztési Terv és EU Támogatások Hivatalának vezető tanácsadójától megtudtuk: A Nemzeti Fejlesztési Terv (NFT) révén Magyarország 2004 januárjától 2006-ig 3,14 milliárd euró támogatást kaphat az Európai Unió Strukturális Alapjaiból.

Az NFT öt operatív programot tartalmaz, amelyek megvalósítása révén hazánk felkészültté válik az EU-s csatlakozásra. Ezek:
• a gazdasági versenyképesség elősegítése,
• az agrár- és vidékfejlesztés,
• az emberi erőforrások fejlesztése,
• a környezetvédelem és az infrastruktúra fejlesztése, valamint
• a regionális fejlesztések elősegítése.

„Bár ma Magyarországon hét statisztikai régió van, a regionális fejlesztések támogatása 2004-2006 között egységes operatív programként üzemel. Az induláskor nem csak nekünk, de a többi, most csatlakozó országnak sem sikerült elérnie, hogy valamennyi nagyrégió önállóan készítsen el és valósítson meg ilyen terveket. Mindent megteszünk azért, hogy 2007-től valamennyi magyar nagyrégiónak önálló, operatív programja legyen.” – fűzte hozzá Veress József.

„Jelenleg a MEH Nemzeti Fejlesztési Terv és EU támogatások Hivatala koordinálja az államigazgatás — a strukturális és kohéziós alapok pályázásához szükséges — feladatait, emellett a partnerség elve alapján kapcsolatot tartunk a civil, a vállalkozói és az önkormányzati szférával, valamint a szakmai és tudományos szervezetekkel is.

A Nemzeti Fejlesztési Terv és EU támogatások Hivatala az NFT mellett a PHARE (Pologne, Hongrie Aide a la Reconstruction Économique) és az ISPA (Instruments for Structural Policies for Pre-Assession) feladatait is koordinálja. Természetesen a SAPARD (Special Aid Programme for Agriculture and Rural Development) általános ügyeiben is segítünk, de ez valójában a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium feladata” — mondta a vezető tanácsadó.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle