Connect with us

Hirdetés

technokrata

Cisco vezeték nélküli hálózati eszközök 13 magyar felsőoktatási intézménynél

Laptop

Cisco vezeték nélküli hálózati eszközök 13 magyar felsőoktatási intézménynél

Cisco vezeték nélküli hálózati eszközöket nyert tizenhárom magyar felsőoktatási intézmény.

A Cisco Systems Magyarország és a Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési Iroda (NIIFI) ünnepélyes keretek között adta át a XII. Networkshop konferencián meghirdetett WLAN (vezeték nélküli hálózat) pályázat díjait. A tizenhárom győztes pályázó egyetem és főiskola között összesen 40 darab Wireless Access Point és 200 darab Wireless hálózati kártya került kiosztásra. A pályázat célja a felsőoktatási intézmények informatikai rendszereinek fejlesztése volt, vezeték nélküli hálózatok és Internet-hozzáférési technológiák bevezetésével. Az átadásra a NIIFI központjában került sor.

A Networkshop konferenciát – amelynek immár második éve a Cisco Systems Magyarország a fő támogatója – idén áprilisban a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Főiskolai Karán rendezte meg a NIIFI a Hungarnet Egyesülettel és a Magyar Internet Társasággal karöltve. A rendezvényen a Cisco Systems és a NIIFI közösen hirdették meg „A Vezeték nélküli (wireless) hálózati és Internet-hozzáférési technológiák bevezetésének elősegítése a magyarországi felsőoktatási intézmények körében” című pályázatot, amelynek keretében 20 darab Wireless csomagot ajánlottak fel a nyertesek számára. Az egyenként két Cisco Aironet 1120 Acces pointból és tíz PCMCIA wireless kártyából álló csomagokat a pályázat bíráló bizottsága döntése értelmében 13 intézmény kapta meg. Ezek a BKÁE, a BMF, az ELTE, a SZIE, a Debreceni, a Kaposvári, az Iparművészeti, a Széchenyi István és a Zrínyi Miklós Egyetem, valamint a Szegedi Tudományegyetem és a Dunaújvárosi, a Kecskeméti és a Tessedik Sámuel Főiskola.

A pályázatnak tartalmaznia kellett, hogy miként képzeli el az intézmény a vezeték nélküli hálózati technológiák és szolgáltatások jövőbeni bevezetését, a wireless megoldások beillesztését a meglévő vezetékes hálózatába és szolgáltatásaiba, valamint hogy milyen lehetőségeket lát a vezeték nélküli és mobil kommunikációs technológiák intézményi alkalmazásában. Az anyagnak ki kellett térnie arra is, hogy milyen előnyökkel járna az intézmény számítógépes hálózatának kibővítése vezeték nélküli hozzáférési technológiákkal, illetve milyen módon tudnák támogatni a hallgatókat a mobil számítástechnikai eszközök használatában.

A pályázó felsőoktatási intézmények mindenekelőtt a vezeték nélküli hálózatok nyújtotta rugalmasságot, az Internet-kapcsolat gyors, költséghatékony kiépítésének lehetőségét emelték ki pályázataikban. Vezeték nélküli eszközök segítségével az Internet-kapcsolat olyan tantermekben is megteremthető, ahol a vezetékes hálózat kiépítése túlságosan költséges lenne, vagy technikai nehézségekbe ütközik. A hallgatói géptermek általában túlterheltek, nincs elég csatlakozási pont, ami a beiratkozási, tárgyfelvételi időszakokban, illetve a vizsgára jelentkezések idején különösen komoly gondot jelent. Számos intézmény működik műemlék épületekben, ahol a vezeték nélküli hálózat segítségével elkerülhetők a kábelezéssel járó építési munkálatok. Az intézmények könyvtárakban, aulákban, zsibongókban, kollégiumi épületekben tervezik vezeték nélküli hozzáférési pontok – úgynevezett Hot spotok – kialakítását, ahol a hallgatók és oktatók saját laptopjaikról férhetnek hozzá az intézményi hálózathoz és a világhálóhoz. Az intézmények adatai szerint – bár az ellátottság jelentős eltéréseket mutat – jelenleg a hallgatók és oktatók körülbelül 5%-a használ laptopot. A várakozások szerint az elkövetkező években ez az arány ugrásszerűen nő. Jóval magasabb a laptop-használati arány a posztgraduális hallgatók esetében. Az egyetemek, főiskolák gyakran adnak otthont konferenciáknak, kiállításoknak, állásbörzéknek, szakmai szimpóziumoknak, ahol a vezeték nélküli hálózati eszközök segítségével pillanatok alatt kiépíthető az ideiglenes hálózat.

„A Nemzeti Információs Infrastruktúra Fejlesztési (NIIF) Program célja, hogy a hazai felsőoktatás, kutatás és közgyűjtemények információs infrastruktúrája Európa élvonalába tartozzon. A NIIF Program a WLAN technológia egyetemi meghonosításával, egy újabb kommunikációs technológia alkalmazásával, a hazai oktatási informatikai infrastruktúra jövőbeni képét alapozza meg. Azt valljuk, hogy az épületeken belüli mobil Internet ugyanolyan megszokott lesz néhány éven belül, mint a jelenlegi vezetékes Internet. Hasonló áttörést megéltünk már a mobil telefónia illetve vezetékes telefónia területén az elmúlt években.”- mondta Tétényi István, a NIIFI Műszaki Tanács elnöke.

„A Cisco több formában is támogatja a hazai oktatási intézményeket, erre példa a jól ismert Cisco Hálózati Akadémián kívül a mostani WLAN pályázat, vagy a májusban kötött hosszú távú kutatási és oktatási együttműködési megállapodás a Gödöllői Szent István Egyetemmel.” – mondta Budafoki Róbert, a Cisco Systems Magyarország ügyvezető igazgatója az átadó ünnepségen.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés