Connect with us

Hirdetés

technokrata

A Linux ellen zajló szabadalomsértési eljárás tovább folyik

Laptop

A Linux ellen zajló szabadalomsértési eljárás tovább folyik

Az SCO vezetése Japánba készül, igyekezvén meggyőzni a távol-keleti cégeket saját igazáról.

Mi történt eddig?

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az SCO Group egymilliárd dolláros kártérítést szeretne az IBM-től kapni azért, mert szerinte az óriásvállalat megsértette az SCO-val kötött megállapodását. Ezen egyezmény szerint az IBM – annak ellenére, hogy rendelkezik saját változattal (AIX) – licenceli az SCO UNIX technológiáját. A megállapodás értelmében ezt továbbadnia az IBM-nek nincs joga – az SCO szerint azonban pontosan ez történt, mikor a Kék Óriás az ingyenesen terjeszthető linuxok számára is hozzáférhetővé tette a technológiákat.

Az SCO aztán alig egy hónapja megemelte kárigényének összegét: az eredeti fájdalomdíjat megtriplázta. Emellett kérte, hogy tiltsák be az IBM UNIX-os termékeinek értékesítését; azzal indokolván ezt a kérést, hogy az abból származó bevételek a ki nem fizetett jogdíjak miatt üzleti hátrányt okoznak az SCO-nak. Ezen kívül néhány vitatott kérdésről lerántotta a leplet a cég, és közölte, a linuxok mely részét érinti – szerinte – a szabványok megsértése.

Közben az iparágban érintett cégek vagy személyek többsége kifejtette véleményét az SCO által indított szabadalomsértési ügyben. Az IBM-et követően szépen lassan mindenki megszólalt: a HP, a Sun, a Red Hat, a SuSE, a Novell; s a Lindows mellett elérte a vita szele Linus Torvalds-ot is.

Japán

A cég egy szóvivője elismerte, hogy Darl McBride, az SCO vezérigazgatója más vezetőkkel együtt Japánba készül. Az eljárás eddigi részében ugyanis főként az észak-amerikai piacon jelen levő szereplőkkel tárgyaltak, ám a távol-keleti gazdaságot nagyrészt érintetlenül hagyta – eddig – az SCO által gerjesztett vihar. Pedig ebben a régióban sokkal szívesebben alkalmaznak nyíltforrású operációs rendszereket, mint máshol. Elemzők kicsit szarkasztikusabban látják az SCO taktikáját: az Illuminata kutatócég egyik munkatársa szerint az amerikai vállalat akinek csak tud, nyűgként ráakaszkodik a nyakára, megpróbálván kiszedni minél több pénzt az érintettekből – konkrét és világos stratégiája azonban nincs.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés