Connect with us

technokrata

A Linux ellen zajló szabadalomsértési eljárás tovább folyik

Laptop

A Linux ellen zajló szabadalomsértési eljárás tovább folyik

Az SCO vezetése Japánba készül, igyekezvén meggyőzni a távol-keleti cégeket saját igazáról.

Mi történt eddig?

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, az SCO Group egymilliárd dolláros kártérítést szeretne az IBM-től kapni azért, mert szerinte az óriásvállalat megsértette az SCO-val kötött megállapodását. Ezen egyezmény szerint az IBM – annak ellenére, hogy rendelkezik saját változattal (AIX) – licenceli az SCO UNIX technológiáját. A megállapodás értelmében ezt továbbadnia az IBM-nek nincs joga – az SCO szerint azonban pontosan ez történt, mikor a Kék Óriás az ingyenesen terjeszthető linuxok számára is hozzáférhetővé tette a technológiákat.

Az SCO aztán alig egy hónapja megemelte kárigényének összegét: az eredeti fájdalomdíjat megtriplázta. Emellett kérte, hogy tiltsák be az IBM UNIX-os termékeinek értékesítését; azzal indokolván ezt a kérést, hogy az abból származó bevételek a ki nem fizetett jogdíjak miatt üzleti hátrányt okoznak az SCO-nak. Ezen kívül néhány vitatott kérdésről lerántotta a leplet a cég, és közölte, a linuxok mely részét érinti – szerinte – a szabványok megsértése.

Közben az iparágban érintett cégek vagy személyek többsége kifejtette véleményét az SCO által indított szabadalomsértési ügyben. Az IBM-et követően szépen lassan mindenki megszólalt: a HP, a Sun, a Red Hat, a SuSE, a Novell; s a Lindows mellett elérte a vita szele Linus Torvalds-ot is.

Japán

A cég egy szóvivője elismerte, hogy Darl McBride, az SCO vezérigazgatója más vezetőkkel együtt Japánba készül. Az eljárás eddigi részében ugyanis főként az észak-amerikai piacon jelen levő szereplőkkel tárgyaltak, ám a távol-keleti gazdaságot nagyrészt érintetlenül hagyta – eddig – az SCO által gerjesztett vihar. Pedig ebben a régióban sokkal szívesebben alkalmaznak nyíltforrású operációs rendszereket, mint máshol. Elemzők kicsit szarkasztikusabban látják az SCO taktikáját: az Illuminata kutatócég egyik munkatársa szerint az amerikai vállalat akinek csak tud, nyűgként ráakaszkodik a nyakára, megpróbálván kiszedni minél több pénzt az érintettekből – konkrét és világos stratégiája azonban nincs.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle