Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már futtathat Linuxot az Xbox, bár a Microsoft nem engedett…

Laptop

Már futtathat Linuxot az Xbox, bár a Microsoft nem engedett…

Június végén írtunk arról, hogy egy hackercsapat megfenyegette a Microsoftot: amennyiben gyárilag nem teszik lehetővé a nyíltforrású operációs rendszer futtatását, ők adják közre annak lehetőségét, ami Redmond számára komolyabb következményekkel is járhat. Nos, a Microsoft nem engedett…

Az előző hónap végén még titokba burkolóztak a hackerek, akik rájöttek, hogyan lehet a Microsoft Xbox játékgépén egyéb szoftvereket (többek között Linuxot) is futtatni. A nevük elhallgatását kérő csapat a szoftverfejlesztő gigászhoz fordult azzal a követeléssel, hogy készítsenek egy hivatalos loader programot a konzolhoz, amivel a pingvines operációs rendszer is betölthetővé válna. Azzal fenyegették meg a redmondi céget, hogy ha ezt nem teszik meg, akkor a csapat közreadja a hiba kihasználásának lehetőségét – ez azonban megnyitja a kaput az illegálisan másolt szoftverek terjedése előtt is.

A Free-X hackercsoport (merthogy időközben felfedték magukat) úgy döntött, hogy közreadják tudásukat. Ezt azzal indokolták, hogy a Microsoft egyik képviselőjével tervezett találkozást a másik fél az utolsó pillanatban lemondta, így a tárgyalások kudarba fulladtak. Redmond reagálása persze érhető, hiszen mi jelenthet nagyobb veszteséget: a kalózszoftverek terjedésének várható növekedése, vagy a tisztán microsoftos játékgép linuxosítása? Vélhetően azért döntöttek az előbbi mellett, hiszen ha egy csoport ráakadt a hibalehetőségre, akkor előbb-utóbb mások is fel fogják fedezni – tehát a Microsoft számára voltaképp mindegy, ki teszi közzé.

A kocka már el van vetve: az Free-X bejelentése szerint számos levelezőlistára továbbította az exploit kihasználásához szükséges információkat.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés