Connect with us

technokrata

Döntés született az 5 GHz-es frekvenciáról

Laptop

Döntés született az 5 GHz-es frekvenciáról

Megszülettek a kellő határozatok a rádiótávközléssel és a frekvenciagazdálkodással kapcsoltban a Rádiótávközlési Világértekezleten.

Július 4-én Genfben a záró okiratok aláírásával befejeződött a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) Rádiótávközlési Világértekezlete (WRC-03). A záró okiratokat a magyar kormány nevében Pataki Dániel az Informatikai és Hírközlési Minisztérium hírközlési helyettes államtitkára, a küldöttség vezetője írta alá. A 140 ország részvételével zajló világértekezleten a küldöttek a rádiótávközlés és a frekvenciagazdálkodás több mint negyven időszerű témájával kapcsoltban alakítottak ki– több esetben kompromisszumok árán – közös álláspontot és fogadtak el közös határozatokat.

A világértekezleten több, Magyarország szempontjából is fontos döntés született. A küldöttek döntöttek az 5 GHz-es frekvenciák alternatív vezeték nélküli infrastruktúra (RLAN, WLAN, Wi-Fi) céljaira történő felhasználásáról. Az információs társadalom további fejlődését támogató döntés révén 2005. január 1-jétől a jelenlegi 2,4 GHz-es frekvenciához képest lényegesen szélesebb sáv és nagyobb teljesítmény áll majd az Internet-felhasználók rendelkezésére.

Ugyancsak az Internet használatot segíti, hogy a világértekezlet a repülőgépek és a műholdak közötti kapcsolattartást szolgáló olyan új másodlagos frekvencia felosztást fogadott el, amely biztosítja, hogy az utasok a repülőgépeken nagysebességű Internet-hozzáférést használjanak.

A világértekezleten határozat született a harmadik generációs (3G) mobil távközlés fejlődéséhez szükséges újabb frekvenciasávok védelméről, amelyet az ugyanezen sávot műholdas műsorszórásra használó országok is elfogadtak.

A világértekezlet további fontos eredménye volt, hogy sikerült közbiztonsági célokra, valamint katasztrófák idején használható regionálisan harmonizált frekvenciákban is megállapodni, illetve, hogy elhárultak az akadályok az európai műholdas rádió-helymeghatározó rendszer (Galileo) frekvenciakijelölése elől is.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle