Connect with us

Hirdetés

technokrata

A jövő hajlítgatható miniszámítógépe

Laptop

A jövő hajlítgatható miniszámítógépe

A Sony mérnökei olyan, közel hitelkártya méretű számítógép prototípusát mutatták be, amit a megszokottól teljesen eltérő módon kell működtetni.

Tokió, Japán, Sony mérnökök – a megfelelő emberek a megfelelő helyen. Legalábbis a Gummi szempontjából. No de mi az a Gummi? A jövő hordozható miniszámítógépe – legalábbis a távol-keleti cég szerint.

A Sony bemutatta annak a készüléknek a prototípusát, melyen már jó ideje dolgoztak a vállalat emberei. Az eszköz nem billentyűzettel vagy egérrel vezérelhető, hanem különböző erősségű kézmozdulatokkal: csavarással, nyomással, hajlítással. Igaz, az ujjak a touchpadhez hasonlóan szintén szerepet kapnak irányításában.

A hagyományos WIMP (windows, icons, mouse, pointer) kezelői felület nagyon hatásos beavatkozási lehetőséget nyújt egy asztali környezetben levő számítógéppel kapcsolatban, de nehézkes a használatuk kicsiny, kéznyi méretű eszközökön. Egy készülék méretének csökkenésével egyen arányban válik egyre problémásabbá a régről hozott irányítási módszerek alkalmazása.

A Sony ötletének megvalósításához azonban új technológiák kellettek. A Gummi névre keresztelt prototípus elkészítéséhez egy olyan szilárd TFT LCD-re volt szükség, amit egy rugalmas alapra ültettek rá. Egy hétköznapi USB touchpad is helyet kapott a készülék alján, a hajlítások felfogására pedig két érzékelő került a prototípus egy-egy oldalára. Ezzel máris elkészült a Gummi, aminek a rugalmas alapja elég szilárd ahhoz, hogy erőkifejtés hiányában alapállapotba térjen vissza.

Az első nekifutásra mindenképpen furcsa benyomást keltő készülék fejlesztése itt ráadásul nem áll meg: a Sony mérnökei az organikus LED-ek rugalmasságában látja az előrelépés lehetőségét. Ezzel egyrészt még szabadabb mozgatás lenne elérhető, másrészt a fényerő is megnőne.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés