Connect with us

technokrata

A jövő hajlítgatható miniszámítógépe

Laptop

A jövő hajlítgatható miniszámítógépe

A Sony mérnökei olyan, közel hitelkártya méretű számítógép prototípusát mutatták be, amit a megszokottól teljesen eltérő módon kell működtetni.

Tokió, Japán, Sony mérnökök – a megfelelő emberek a megfelelő helyen. Legalábbis a Gummi szempontjából. No de mi az a Gummi? A jövő hordozható miniszámítógépe – legalábbis a távol-keleti cég szerint.

A Sony bemutatta annak a készüléknek a prototípusát, melyen már jó ideje dolgoztak a vállalat emberei. Az eszköz nem billentyűzettel vagy egérrel vezérelhető, hanem különböző erősségű kézmozdulatokkal: csavarással, nyomással, hajlítással. Igaz, az ujjak a touchpadhez hasonlóan szintén szerepet kapnak irányításában.

A hagyományos WIMP (windows, icons, mouse, pointer) kezelői felület nagyon hatásos beavatkozási lehetőséget nyújt egy asztali környezetben levő számítógéppel kapcsolatban, de nehézkes a használatuk kicsiny, kéznyi méretű eszközökön. Egy készülék méretének csökkenésével egyen arányban válik egyre problémásabbá a régről hozott irányítási módszerek alkalmazása.

A Sony ötletének megvalósításához azonban új technológiák kellettek. A Gummi névre keresztelt prototípus elkészítéséhez egy olyan szilárd TFT LCD-re volt szükség, amit egy rugalmas alapra ültettek rá. Egy hétköznapi USB touchpad is helyet kapott a készülék alján, a hajlítások felfogására pedig két érzékelő került a prototípus egy-egy oldalára. Ezzel máris elkészült a Gummi, aminek a rugalmas alapja elég szilárd ahhoz, hogy erőkifejtés hiányában alapállapotba térjen vissza.

Az első nekifutásra mindenképpen furcsa benyomást keltő készülék fejlesztése itt ráadásul nem áll meg: a Sony mérnökei az organikus LED-ek rugalmasságában látja az előrelépés lehetőségét. Ezzel egyrészt még szabadabb mozgatás lenne elérhető, másrészt a fényerő is megnőne.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle