Connect with us

Hirdetés

technokrata

ArchiCAD-del tervezett egyetemi épület

Laptop

ArchiCAD-del tervezett egyetemi épület

A Graphisoft bejelentette, hogy a közelmúltban átadták a Helsinki Műszaki Egyetem új auditóriumát, melyet a finn A-konsultit építésziroda ArchiCAD-del tervezett. Az IFC projektet kutatók és felhasználók hat hónapon át tesztelték, aminek eredményeként az ArchiCAD IFC 2x átalakító-szoftver elnyerte az IAI (Nemzetközi Együttműködési Szövetség) minősítését.

A Helsinki tőszomszédságában, Otaniemiben található Helsinki Műszaki Egyetem (HUT) központi épületeit a finn Alvar Aalto (1898-1976), a huszadik század egyik legnevesebb építésze tervezte. Az épületkomplexum, két jellegzetes központi előadótermével 1964-ben készült el. Az előadások és konferenciák megnövekedett helyigényének megfelelő új, többfunkciós auditórium az Aalto tervezte eredeti központi épület északi szárnyához kapcsolódik. Az új, 600 férőhelyes előadó, amelyet HUT-600-nak is neveznek, immár a campus legnagyobb épülete, terveit pedig az Alvar Aalto Alapítvány hagyta jóvá.

A HUT-600 tervezésének, építésének és majdani üzemeltetésének optimalizálására a 17 hónapos IFC (Iparági Adatcsere Szabvány) projektben egy sor tervező-, szimulációs és elemzőeszközt használtak az úgynevezett Termékmodell és Négydimenziós Módszert (Product Model and Fourth Dimension, PM4D) alkalmazva. A 4D-s modellezéssel a virtuális épületmodellt összekapcsolták a kivitelezési ütemtervvel, hogy ily módon előre lekövethessék az épület egyes elemeinek kivitelezését. A PM4D módszerrel jelentősen megnövekedett a tervezés és kivitelezés pontossága és hatékonysága, miközben a szakemberek az épület teljes életciklusának különböző tényezőire is összpontosíthattak. Egy nemzetközi kutatócsoport rendkívül széles körben alkalmazta e komplex módszert, majd sikerrel tesztelte az IFC-szabványokat.

Az IFC projekt építészeti tervezőszoftvereként az ArchiCAD-et használták. A Graphisoft Virtuális Épület-koncepciójának előnyeit kiaknázva a HUT-600 építészei a kreatív tervezésre összpontosíthattak, és mindeközben készült a dokumentáció is. A Stanford Egyetem Integrált Létesítmények Kutatóközpontja gondozásában készült el e nagyszabású IFC projekt Zárójelentése, amely a PM4D módszer hagyományos tervezéssel szembeni előnyeit elemezve a következőket állapítja meg az építészettel foglalkozó fejezetében (5.1.):

„A HUT-600 építészeinek, műszaki és kivitelezési szakembereinek az objektum-orientált termékmodell előnyeit kihasználva sikerült hatékonyabban és egyben jobb minőségben tervezniük. A projekt résztvevői szerint a dokumentáció elkészítése hagyományos tervezési módszerek mellett a designra fordított összenergia mintegy 60-70%-át teszi ki. A HUT-600 építészei ezzel szemben 50%-os időmegtakarításról számolhattak be objektum-orientált könyvtárak, katalógusok, a parametrikusság, a tudásanyag, vagyis az épületinformációk újrahasznosítása, valamint az automatizációs eszközök révén. Mindennek következtében a projekt résztvevői lényegesen kevesebb időt fordítottak a rutinfeladatokra (például rajzolás), és több időt szentelhettek a jól kivitelezhető tervek elkészítésére, alternatív ötletek kidolgozására, továbbá az épület életciklusának elemzésére. Azáltal, hogy a figyelem középpontjába a rutinfeladatok helyett a többletértéket teremtő tervezési munka került, csökkentek a projektet veszélyeztető olyan kockázati tényezők, mint például a költségvetés túllépése vagy az épület használatbavétele után felmerülő problémák.”



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés