Connect with us

technokrata

Szórakoztatótechnikai eszközökben is hódít a Linux

Laptop

Szórakoztatótechnikai eszközökben is hódít a Linux

Számos nagy szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó cég bejelentette, hogy termékeik nagy részére a Linuxot kívánják ültetni operációs rendszer gyanánt.

Consumer Electronics Linux Forum (CELF) – neves gyártók közölték a nyilvánossággal, hogy a hétköznapi életben használt elektronikai termékeken futtatható linuxot kívánnak létrehozni. A Matsushita Electric, Sony, Hitachi, NEC, Royal Philips Electronics, Samsung, Sharp és a Toshiba által létrehozott fórum azon dolgozik, hogy széles körben alkalmazhatóvá tegye a nyíltforrású operációs rendszert.

Egyébként a CELF a Sony és a Matsushita tavaly decemberben megkezdett együttműködésének szülötte. A két cég ugyanis megállapodott 2002 karácsonyának havában, hogy egy olyan új OS-t hoznak létre, mely a fogyasztói elektronika területén készített eszközök operációs rendszere lesz. A cél az volt, hogy egy olyan Linux szülessen meg, ami gyorsan bootol és meggyőző teljesítményt mutasson például digitális videofelvevő és egyéb audiovizuális eszközök esetében. A leállási idő rövidsége, energiakímélő üzemmód alkalmazása és a kicsiny memóriaigény mind szintén fontos követelmény az új operációs rendszerrel szemben.

Ebbe a kutatásba, fejlesztésbe szállt be aztán a másik hat gyártó, nyolctagúra bővítve a fórumot. Ezzel jelentősen felgyorsítható a munka, hiszen mind a nyolc cég átirányított bizonyos számú mérnököt, akik immár csak ezzel a témával foglalkoznak. Tervbe vették a szélesebb Linux-közösség felé való nyitást is. Egyének számára ez ingyen megtehető, de a cégeknek sem kerül sokba: 4 és 16 ezer dollár közötti összeget kell megfizetni a CELF-hez való csatlakozásért.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle