Connect with us

technokrata

Csak Linuxot az animációs mozifilmekhez!

Laptop

Csak Linuxot az animációs mozifilmekhez!

A pár éve alakult, de hihetetlenül nívós filmeket alkotó Dreamworks a Shrek nyomvonalán haladva új animációs filmet készített, melyen kizárólag linuxos szerverek dolgoztak.

A ˝Szinbád: A hét tenger legendája˝ című Dreamworks produkció látványában még többet ígér, mint annak idején a szintén döbbenetes minőséggel arató Shrek – ehhez pedig az akkor megkezdett trendet terebélyesítették ki. A szeretnivaló ogár kalandjain is dolgoztak már linuxos szerverek, ám a HP-val együttműködő Dreamworks csak és kizárólag az alacsony árkategóriába tartozó, nyíltforrású operációs rendszereket futtató számítógépekkel készítette új filmjét.

HP komputerek renderelték a csontváz képektől kezdve a húsvér figurákig fellépő összes modellezési fázist; ezek a számítógépek feleltek a részletes színek és textúrák megjelenítéséért is. Jeff Wood, a HP személyi munkaállomások üzletágának termékmenedzser igazgatója elmondta, hogy a renderelő szerverek összes idejüket a fenti feladatra fordították.

Tapasztalatait a Dreamworks a Shrek kapcsán szerezte meg: akkor HP x4000-es munkaállomásokat használt a hasonló feladatok elvégzésére – természetesen ezek is Linuxot futtattak. Az idők azonban változnak, így a kiadó újabb xw8000-eseket vásárolt (szintén Linux operációs rendszerrel). A Dreamworks 1000 darab HP Linux munkaállomásából 250 dolgozott a Szinbádon.

A kiadó tájékoztatása szerint a Linux első alkalmazásával még csak csekély teljesítményt tudtak produkálni: az animációt készítő munkaállomások összesen három képkocka kirajzolására voltak képesek másodpercenként. Ez – a HP operációs rendszeren végzett optimalizálásának, illetve az olyan bővítéseknek – mára 46 frame-re nőtt, egy másodperces időintervallumot tekintve, büszkélkedett Wood.

(Egyébként az olyan, szintén az animációs filmekben (is) érintett stúdiók is Linuxokat alkalmaznak, mint a Pixar (Szörny Rt.), vagy az Industrial Light and Magic (Star Wars).)Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle