Connect with us

Hirdetés

technokrata

Új platformot hódít(hat) meg a Linux

Laptop

Új platformot hódít(hat) meg a Linux

Megtalálták a módját, hogyan lehet Xboxon Linuxot futtatni – anélkül, hogy külön módosító chipet kellene a játékgéphez beszerezni. Ez akár a kalózprogramok széles elterjedéséhez is vezethet.

Lelkes fanatikusok egy csoportja azt állítja, hogy rájöttek, miként lehet Linuxot futtatni az Xboxon. Ráadásul módszerükkel nincsen szükség speciális, nehezen beszerezhető, vagy drága módosító chip (mod chip) beszerelésére sem. Felvették a kapcsolatot a Microsofttal is, és közölték a szoftverfejlesztő gigásszal, hogy amennyiben nem adnak ki egy hivatalos Linux boot loadert, akkor a nyilvánosság elé tárják tudásukat.

A nevének elhallgatását kérő csoportot az ausztráliai ZDNet kereste meg, nekik árulták el: azt szeretnék elérni, hogy Redmond jelentessen meg egy ˝aláírt˝ Linux betöltőt az Xboxhoz. Ennek révén ugyanis ugyanazt lehetne elérni, mint a titokban tartott megoldással: a felhasználó dönthetné el, milyen operációs rendszert kíván futtatni az eszközön (mod chip nélkül).

Ha a Microsoft megteszi a csoport kérését, akkor ezzel még nem válna lehetővé kalózszoftverek használata, mondták a csoport nyilatkozó tagjai. Ellenben az ő általuk talált exploit ezt lehetővé teszi, így ha az IT-gigász nem enged, akkor akár rosszabbul is járhat. Cselekvésre pár hetet adtak a Microsoftnak, azonban pontos határidőt nem árultak el. A vállalat vizsgálatot indított, kiderítendő a csoport állításának igazát – hivatalos válaszuk ezen a héten várható.

100 ezer dollár az Xbox feltörése mellett

Michael Robertson, a Lindows alapítója még hónapokkal korábban 100 ezer dolláros összeget ajánlott fel annak, aki képes megtörni az Xboxok védelmét, illetve képessé tudja tenni a játékgépet arra, hogy Linuxot futtasson. Két részre osztotta a próbát; az úgynevezett modchipes megoldásnak igen hamar meglett a nyertese. A második esetben módosítás nélkül kellett linuxosítani a játékgépet, melyre áprilisban már érkezett egy ˝megfejtés˝: a magát Habibi-Xboxnak nevező hacker a James Bond játék (Agent Under Fire) korábbi mentések betöltésére szolgáló részénél jött rá, hogy bármilyen másik szoftvert is be lehet tölteni – akár a Linux egy kompakt verzióját is. Maga a hiba egyébként egy, az internetes támadók kedvenc exploitja: puffertúlcsordulás révén tudta elérni a hacker a pingvines operációs rendszer működtetését.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés