Connect with us

Hirdetés

technokrata

Már tíz éves a PDF

Laptop

Már tíz éves a PDF

Az Adobe Acrobat és PDF 1993. évi bevezetése átalakította az elektronikus kommunikációt, és kijelölte a jövő dokumentum szabványát.

Az Adobe Systems ezen a héten ünnepelte az Adobe Acrobat program, és az Adobe Portable Document formátum (PDF) 10 éves évfordulóját. Ma az Adobe PDF a dokumentumok és ábrák helyes megjelenítését akadályozó gátak felszámolásának igen elterjedt, elismert szabványa. Kialakult az a formátum is, amely az üzleti folyamatokat irányítani képes intelligens dokumentumokat támogatja.

Az először 1993. júniusában bemutatott Acrobat és PDF eredetileg a nyomtatók univerzális oldalleíró nyelvéből, az Adobe PostScriptből, és az Adobe első szoftvertermékéből nőtt ki. Nem sokkal utána, hogy a PostScript szabvány lett a számítógépek képernyőjén megjelenő képek nyomtatott dokumentummá alakításában, az Adobe társalapítója, John Warnock felismerte azt az igényt, hogy jó lenne a formázott szövegeket és grafikákat tartalmazó dokumentumokat a heterogén számítógépes platformok között valamilyen módon megosztani és terjeszteni. Warnock meglátása az Acrobat és a PDF kifejlesztéséhez vezetett.

“Az Acrobat és a PDF meglátása a webes publikáció koncepcióját már akkor előrevetítette, amikor az Internet robbanása még meg sem indult. Tíz év elteltével – ami a tömegkommunikáció történetében példátlan idő – a dokumentumok egyszerű hálózati elérhetősége természetesnek vehető” – mondja Bruce Chizen, az Adobe Elnök-vezérigazgatója. “Ahogy az Acrobat és a PDF következő 10 évét elnézzük, az Adobe továbbra is a meghatározó üzleti folyamatokat fogja támogatni intelligens dokumentumokkal.”

Az Adobe Reader programból bemutatkozása óta fél milliárd példány terjedt el a világon, amivel az üzleti dokumentumoktól és az interaktív űrlapoktól a grafikákon, fényképeken át az elektronikus könyvekig, és a beágyazott multimédiáig a legjobb alkalmazássá vált Adobe PDF tartalom megtekintéséhez, manipulálásához, és kinyomtatásához. Az Adobe nem rég jelentette be, hogy megjelent az Acrobat 6.0, egy három új tagból álló termékcsalád, amelyet vállalkozások, kreatív és mérnök szakemberek használnak Adobe PDF fájlok készítéséhez, megosztásához, ellenőrzéséhez és archiválásához.

A kormányzatok és nagyvállalatok által nemzetközileg elfogadott PDF a működést meghatározó, és grafikailag gazdag információcsere megbízható, és biztonságos eszközeként ismert. A bíróságok az Egyesült Államokban mindenhol előírják, hogy az anyagokat PDF-ben kell benyújtani; a formátum használata egyre inkább kötelező az új gyógyszerkérelmek feldolgozásánál. A nagy pénzügyi szolgáltató cégek, és egészségügyi szervezetek a PDF-re támaszkodnak a munkaigényes papír folyamatok korszerűsítésénél, és a dokumentumszolgáltatás automatizálásánál.

Az idő során az Adobe továbbfejlesztette a PDF lehetőségeit, hogy kezelje az adatokkal kapcsolatos új igényeket, beleértve adatbázisokból elektronikus űrlapok kitöltése és továbbküldése céljából az információk automatikus kigyűjtését, illetve az Adobe Photoshop Albumhoz hasonló termékekkel előállított dinamikus média, így például videó és hang kezelését. Az Adobe nem rég bejelentette új PDF/XML architektúráját is, amelynek célja az, hogy a nagyvállalati dokumentumok még intelligensebbek, és interaktívabbak legyenek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés