Connect with us

Hirdetés

technokrata

Látássérülteket segítő szövegolvasó szoftverek

Laptop

Látássérülteket segítő szövegolvasó szoftverek

Szerdán száz látássérült juthatott speciális szoftverhez, mely segít számukra a számítógép használatában.

Az Informatika a Látássérültekért Alapítvány pályázatán keresztül összesen 13 millió forint értékű programokat ítéltek oda közép- és felsőoktatási hallgatók, valamint munkavállalók részére.

Szuhaj Mihály, az alapítvány kuratóriumának elnöke az MTI-nek elmondta: a látáskárosultak a számítógépet egy úgynevezett képernyőolvasó programmal tudják használni. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a program egy beszédszintetizátor segítségével felolvassa a képernyőn megjelenő üzeneteket és kimondja a leütött billentyűkön található betűket, számokat és jeleket.

Szuhaj közlése szerint a magyar nyelvre lefordított programok honosítását és beszerzését 2001 végétől a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztossága, majd az Informatikai és Hírközlési Minisztérium támogatta, a teljes projekt összege 25 millió forint volt.

Szuhaj Mihály szólt arról is, hogy a programok használatáról tanfolyamot is indítanak a látássérülteknek, akiket magyar nyelvű oktatási anyaggal, valamint telefonon és e-mailben tanácsokkal is ellátnak.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés