Connect with us

technokrata

E-1: az Olympus új tükörreflexes digitális (DSL-R) fényképezőgépe

Laptop

E-1: az Olympus új tükörreflexes digitális (DSL-R) fényképezőgépe

A japán Olympus Optical Co. Ltd Amszterdamban bemutatta új tükörreflexes digitális fényképezőgépét. Az OLYMPUS E-1 az első olyan cserélhető objektíves fényképezőgép, melynek működése az úgynevezett 4/3-os szabványra (Four Thirds Standard) alapul.

A szabvány megalkotásával az Olympus és az Eastman Kodak lehetővé tették a professzionális, cserélhető objektíves digitális fényképezőgépek objektívjeinek a filmes gépektől elkülönülő fejlesztését, és a digitális technológiának leginkább megfelelő objektívek gyártását. A szabvány alkalmazása az objektívek méretének radikális csökkentését is eredményezi. A szabványhoz csatlakozott gyártók, mint például az Olympus, Kodak és a Fuji Film által kifejlesztett objektívek a jövőben szabadon kombinálhatók lesznek ezen cégek, illetve a későbbiekben más gyártók által készített 4/3-os fényképezőgépeivel.

A fényképezőgép

Az új OLYMPUS E-1 5 megapixeles 4/3 típusú Full Frame Transfer CCD érzékelővel rendelkezik. A fényképezőgéphez az Olympus négy különböző ZUIKO Digital digitális objektívet fejlesztett ki. Egy a 35mm-es rendszerben 600 mm-es gyújtótávolságú teleobjektívet, melynek fényereje F2,8, egy 28-108mm-es (4-szeres) zoomobjektívet F2,8-F3,5-es fényerővel, egy 100 mm-es makrót F2.0-as fényerővel, egy 100-400 mm-es zoomobjektívet F2.8/F3.5-os fényerővel, valamint egy 21-44mm-es zoomobjektívet F2.8-F3.5-os fényerővel. A lencse cserélésekor keletkező szennyeződések eltávolításáról a Supersonic Wave Filter rendszer gondoskodik. A nagy sebességű 3-pontos TTL autófókusz rendszer 0 és 19EV között működik. Az AF zónákat manuálisan és automata módban is ki lehet választani.

Spot, elektronikus spot, illetve középhangsúlyos fénymérésre van lehetőseg. A P/A/S/M módok szinten használhatóak. Az automata fényérzékenység 100 ISO-tól 400 ISO-ig állítható be, míg a manuális szabályozás ISO 100/200/400/800-tol ISO 1600/3200-ig terjeszthető ki. A fehéregyensúlyt a teljesen automata rendszerrel, illetve manuális módon is be lehet állítani. A gépen ezenkívül 12 típusú előre bealított fehéregyensúly tálalható.

A manuális expozíció mellett az automata, zársebesség előválasztás, rekesz előválasztás is megtalálható, utóbbiak +-5 fényetekkel, 1, 1/2, 1/3-as fényértékű lépésekben korrigálhatóak. A zársebesség 1/4000-60s között változhat.

A fényképezőgép TTL autoFP, TTL auto, automata vagy manuális vakuval működik. A vaku többféle üzemmódra is állítható: vörösszem-hatás csökkentésre, alacsony zársebességre, második redőnyre, derítő vakuzásra.

Az OLYMPUS E-1 által készített képeket Compact Flash (Type I and II) kártyára, vagy MicroDrive-ra menti a fényképezőgép. A kapcsolatot a számítógéphez USB 2.0 és IEEE1394 interfészek biztosítják.

A fényképezőgép súlya a gép magnézium ötvözetű váza ellenére csak 660g, szerkezete fröccsenésálló, méretei pedig a követezőek: 141x104x81 milliméter.

A fényképezőgép energiaellátásáról az újratölthető Li-ion BLM-1 BLL-1 akkumulátor gondoskodik.

A fényképezőgép várhatóan ősszel kerül a boltokba, a váz ára pedig körülbelül 2.000 euró lesz (vám és ÁFA nélkül).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle