Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Apple és az IBM bemutatta a PowerPC G5-ös processzort

Laptop

Az Apple és az IBM bemutatta a PowerPC G5-ös processzort

Az Apple és az IBM ma együtt jelentette be a világ első, asztali számítógépekbe szánt 64 bites processzorát, a PowerPC G5-öt.

Az IBM vezető technológiájára, a POWER architektúrára épülő új PowerPC G5 processzort a személyi számítógépekhez optimalizálták, és ez a processzor a középpontja az Apple által most bejelentett Power Mac G5-nek, a világ leggyorsabb asztali számítógépének.

˝A PowerPC G5 minden szabályt megváltoztat. Ez a 64 bites versenyautó a lelke az új Power Mac G5-nek, amely jelenleg a világ leggyorsabb asztali számítógépe˝ – mondta Steve Jobs, az Apple elnöke. ˝Az IBM a legfejlettebb processzorokat tervezi és állítja elő, és ez csak a kezdete egy hosszútávú, gyümölcsöző kapcsolatnak.˝

˝Az Apple és az IBM már több mint egy évtizede dolgozik együtt. A PowerPC G5 kifejlesztésével a kapcsolatunk egy mélyebb szintre érkezett, és az Apple most már számos olyan, az IBM által kifejlesztett technológiával rendelkezik, amelyeket a mi nagyteljesítményű szervereinkben és szuperszámítógépeinkben is alkalmazunk.˝ – mondta John Kelly, az IBM Tecnology Group elnökhelyettese. ˝A Power Mac G5 az Apple vezető innovációs tevékenységének és az IBM páratlan processzor-technológiájának együttes eredménye, de ez a technológiai fejlesztés egyúttal előrevetíti a további, hosszú távú partneri kapcsolatokat is.˝

A PowerPC G5 áttörés a mikroprocesszorok teljesítményében. Az IBM vezető feldolgozási technológiájának köszönhetően a PowerPC G5 egyedülálló 64 bites számítási teljesítményt kínál a kreatív szakembereknek, miközben natív környezetben képes futtatni a korábbi 32 bites alkalmazásokat is. A leggyorsabb PowerPC G5 2 GHz-es órajel-frekvencián üzemel, és 18 exabyte (18 milliárdszor milliárd byte) memória virtuális címzésére képes. A PowerPC G5 processzor architektúra egy teljesen új központi magra épült, amely lehetővé teszi a tökéletes párhuzamos feldolgozást (215 in-flight utasítás számára), illetve a teljesen szimmetrikus multi-processing eljárást. Két külön egység gondoskodik a lebegőpontos műveletek elvégzéséről, és a processzor része az optimalizált Velocity Engine technológia is.

Az IBM a PowerPC G5 processzorokat az East Fishkill-ben (New York állam) 3 milliárd dollárért felépített üzemében állítja elő, a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően. Az IBM óriási teljesítményt és újdonságokat épít bele ebbe a processzorba az ultravékony, 130 nanométeres áramkörök segítségével (ez az emberi hajszálnál mintegy 800-szor vékonyabb). A PowerPC belseje 344 méter rézkapcsolatot és 58 millió darab, az IBM SOI (silicon-on-insulator) technológiájára épülő tranzisztort tartalmaz. A PowerPC G5 1 GHz-es sebességgel kommunikál a G5 rendszervezérlővel.

A 64 bites alkalmazások mellett a PowerPC G5 architektúra képes a 32 bites alkalmazások zökkenőmentes futtatására is. Az Apple által tervezett G5 rendszervezérlő egyike az iparág leggyorsabb, alkalmazás-specifikus integrált áramköreinek (ASIC). Az optimális rendszer-integrációra tervezett G5 rendszervezérlő az iparág vezető pont-pont architektúráját nyújtja, ezzel biztosítva a maximális átviteli sebességet az egész rendszer számára. Szükség is van erre, hiszen a Power Mac G5 számos nagy teljesítményű eszközt tartalmaz: 1 GHz-es processzor-felület, 400 MHz-en futó 128 bites DDR SDRAM, 800 MHz-es HyperTransport felület és AGP 8X Pro grafikus felület.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés