Connect with us

technokrata

Az Apple és az IBM bemutatta a PowerPC G5-ös processzort

Laptop

Az Apple és az IBM bemutatta a PowerPC G5-ös processzort

Az Apple és az IBM ma együtt jelentette be a világ első, asztali számítógépekbe szánt 64 bites processzorát, a PowerPC G5-öt.

Az IBM vezető technológiájára, a POWER architektúrára épülő új PowerPC G5 processzort a személyi számítógépekhez optimalizálták, és ez a processzor a középpontja az Apple által most bejelentett Power Mac G5-nek, a világ leggyorsabb asztali számítógépének.

˝A PowerPC G5 minden szabályt megváltoztat. Ez a 64 bites versenyautó a lelke az új Power Mac G5-nek, amely jelenleg a világ leggyorsabb asztali számítógépe˝ – mondta Steve Jobs, az Apple elnöke. ˝Az IBM a legfejlettebb processzorokat tervezi és állítja elő, és ez csak a kezdete egy hosszútávú, gyümölcsöző kapcsolatnak.˝

˝Az Apple és az IBM már több mint egy évtizede dolgozik együtt. A PowerPC G5 kifejlesztésével a kapcsolatunk egy mélyebb szintre érkezett, és az Apple most már számos olyan, az IBM által kifejlesztett technológiával rendelkezik, amelyeket a mi nagyteljesítményű szervereinkben és szuperszámítógépeinkben is alkalmazunk.˝ – mondta John Kelly, az IBM Tecnology Group elnökhelyettese. ˝A Power Mac G5 az Apple vezető innovációs tevékenységének és az IBM páratlan processzor-technológiájának együttes eredménye, de ez a technológiai fejlesztés egyúttal előrevetíti a további, hosszú távú partneri kapcsolatokat is.˝

A PowerPC G5 áttörés a mikroprocesszorok teljesítményében. Az IBM vezető feldolgozási technológiájának köszönhetően a PowerPC G5 egyedülálló 64 bites számítási teljesítményt kínál a kreatív szakembereknek, miközben natív környezetben képes futtatni a korábbi 32 bites alkalmazásokat is. A leggyorsabb PowerPC G5 2 GHz-es órajel-frekvencián üzemel, és 18 exabyte (18 milliárdszor milliárd byte) memória virtuális címzésére képes. A PowerPC G5 processzor architektúra egy teljesen új központi magra épült, amely lehetővé teszi a tökéletes párhuzamos feldolgozást (215 in-flight utasítás számára), illetve a teljesen szimmetrikus multi-processing eljárást. Két külön egység gondoskodik a lebegőpontos műveletek elvégzéséről, és a processzor része az optimalizált Velocity Engine technológia is.

Az IBM a PowerPC G5 processzorokat az East Fishkill-ben (New York állam) 3 milliárd dollárért felépített üzemében állítja elő, a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően. Az IBM óriási teljesítményt és újdonságokat épít bele ebbe a processzorba az ultravékony, 130 nanométeres áramkörök segítségével (ez az emberi hajszálnál mintegy 800-szor vékonyabb). A PowerPC belseje 344 méter rézkapcsolatot és 58 millió darab, az IBM SOI (silicon-on-insulator) technológiájára épülő tranzisztort tartalmaz. A PowerPC G5 1 GHz-es sebességgel kommunikál a G5 rendszervezérlővel.

A 64 bites alkalmazások mellett a PowerPC G5 architektúra képes a 32 bites alkalmazások zökkenőmentes futtatására is. Az Apple által tervezett G5 rendszervezérlő egyike az iparág leggyorsabb, alkalmazás-specifikus integrált áramköreinek (ASIC). Az optimális rendszer-integrációra tervezett G5 rendszervezérlő az iparág vezető pont-pont architektúráját nyújtja, ezzel biztosítva a maximális átviteli sebességet az egész rendszer számára. Szükség is van erre, hiszen a Power Mac G5 számos nagy teljesítményű eszközt tartalmaz: 1 GHz-es processzor-felület, 400 MHz-en futó 128 bites DDR SDRAM, 800 MHz-es HyperTransport felület és AGP 8X Pro grafikus felület.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tesztek

Gyakori témák