Connect with us

Mégis jönnek a szoftverszabadalmak

Laptop

Mégis jönnek a szoftverszabadalmak

Az Európa Parlament jogi és belpiaci bizottsága úgy döntött, állást foglal a szoftverszabadalmak korlátlan bejegyzése mellett; pedig sokan igyekeztek egy ilyen irányú várható lépés ellen tenni.

Az Európai Szabadalmi Hivatal (amely minden bejegyzett szabadalom után bevételt szerez, és amely mindezidáig
húsz- és harmincezer közé tehető számú szoftverszabadalmat jegyzett be) eddig sikeresen lobbizott az önellentmondásokat tartalmazó, az egész Európai Unió gazdaságára bizonyítottan súlyos hatásokkal járó, az eEurópa kezdeményezés célkitűzéseit megtorpedózó javaslat mellett.

A javaslathoz fűzött módosító indítványokat elvető europarlamenterek ugyanis figyelmen kívül hagyták a tervezetet ellenzők (köztük szoftverkutatók) véleményét, illetve nem vették figyelembe a gazdasági elemzéseket és az emberi jogi aggályokat sem.

Már korábban élénk vitákat váltott ki az az európai törvényi szabályozás-tervezet, mely lehetővé teszi a szoftverek, algoritmusok szabadalmaztathatóságát. A nyílt forráskódú szoftvereket fejlesztők és pártolók (a szabad szoftvereket propagálókkal egyetemben) tiltakoznak a szabadalom-terv bevezetése ellen – csakúgy, mint a kisebb szoftverfejlesztő cégek. Egyes szabadalmak bejegyeztetése Európában mintegy 8 millió forintba kerül, így például a magyar kisvállalkozásoknak nincs esélyük ilyen jogok megszerzésére.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom