Connect with us

technokrata

Finisben az új hírközlési törvényjavaslat

Laptop

Finisben az új hírközlési törvényjavaslat

Elkészült az elektronikus hírközlésről szóló törvény tervezete, amelynek legfőbb célja, hogy lebontsa a valódi távközlési versenyt akadályozó gátakat.

Az új hírközlési törvénytervezet és az ahhoz tartozó 11 legfontosabb végrehajtási rendelet szövege már eljutott az érintett szolgáltatókhoz, illetve a szakmai és egyéb civil szervezetekhez. Minden bizonnyal július elejére elkészül a javaslatokkal kiegészült dokumentum, ezt követően augusztusban a kormány, szeptemberben pedig a Parlament dönt a jogszabályról.

Az ígéretek szerint törvénytervezet a fogyasztót helyezi a középpontba, és olyan távközlési konstrukciók kialakítását támogatja, amelyek között a fogyasztó szabadon választhat.

Így a törvénytervezet megvalósulása esetén létrejön a fogyasztóvédelem intézményi alapja, s esély nyílik arra, hogy az Internet mindenkihez eljusson Magyarországon. A leendő törvény – mely teljes mértékben összhangban lesz a brüsszeli irányelvekkel – serkenti majd a távközlési cégek innovációját is, valamint az Európában megszokott szintre csökkenti az összekapcsolási díjakat. A fogyasztókat leginkább érintő vezetékes helyi végződtetés átlagos díja például csúcsidőben a 2002. decemberi 7 forintról 2004 májusáig több szakaszban 2 forintra mérséklődik. Az új törvény megteremti a számhordozhatóságot is: a vezetékes szolgáltatók esetében 2004 januárjától, míg a mobilszolgáltatók esetében 2004 májusától. A leendő törvény szankcionálja azt, ha valamelyik szolgáltató nem teremti meg időben a számhordozhatóságot.

Egy olyan fontos jogszabályról van szó ugyanis, amely a bruttó hazai termék (GDP) 14 százalékát adó iparágat szabályozza. Az IHM becslése szerint a vezetékes szolgáltatóknak 2,5-3 milliárd forintjába kerül a számhordozhatóság megteremtése; ebből az összegből 700-800 millió forintot az állam magára vállal. Viszont az a szolgáltató, amely késlekedik a számhordozhatóság megteremtésével, havonta 33 százalékkal kevesebb állami támogatást kaphat, majd három hónap elteltével már bünteti a minisztérium a késlekedést.

Emellett a leendő törvény újraszabályozza az egyetemes szolgáltatást is, s külön kezeli majd a szociálisan rászorultak támogatását. Erre azért van szükség, mert jelenleg 700-800 ezer előfizető veszi igénybe a szociális támogatást tartalmazó kisfogyasztói csomagot, míg a becslések szerint az igazán rászorultak száma ebből mindössze 200-300 ezer, a többit nyaralóban lévő vonalak emésztik fel.

A leendő törvény másik fontos eredménye lehet, hogy a Hírközlési Felügyelet megszűnik és 2004. január 1-jétől jogutódjaként megalakul a Nemzeti Hírközlési Hivatal. A hivatal legfőbb szerve a tanács lesz, amelynek hét tagját az informatikai és hírközlési miniszter öt évre nevezi ki. A tanács vezetését a miniszter által kinevezett elnök látja el.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle