Connect with us

technokrata

A Linux előretörőben van Európában

Laptop

A Linux előretörőben van Európában

2007-re megtriplázódik a linuxok száma az öreg kontinensen – állítja az IDC friss jelentése.

Az IDC kutatásai szerint 4 év alatt, azaz 2007-re a linuxok arányában mennyiséget és értéket nézve is többszörös növekedés várható, Európát tekintve. Kiindulási alapként: idén összesen 162 ezer linux-alapú szerver kerül leszállításra kontinensünkön, melyeknek összértéke több mint 600 millió dollár.

Ez a piac – az IDC jövendölése szerint – négy év alatt 1,9 milliárd dollárosra bővül, a leszállított nyíltforrású operációs rendszerek száma pedig 203 százalékkal gyarapodik addigra. Ezzel közel fél millió szerver eladásáról számolhatnak majd be a statisztikák 2007-re, vélekedik az IDC. Ez együtt jár a desktop piacon való térhódítás növekedésével is, ami ekkorra 15,5 százalékos részesedést tételez fel az üzleti felhasználók körében.

A trend egyik legfőbb mozgatórugója a Sun alacsony költségű, desktop Linux PC-jének térhódítása, mely a következő hónapokban kerül először kiszállításra. Sokat nyom a latban az Oracle februárban tett bejelentése is, mely szerint támogatást nyújt azon felhasználóknak, akik a United Linux nyíltforrású szoftvereit alkalmazzák.

A jelentésre egyébként a LinuxWorld szervezői kérték fel a kutatócéget (a kiállítás legközelebb szeptember 3-4 között kerül megrendezésre az angliai Briminghamben).Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle