Connect with us

Hirdetés

technokrata

Felfrissített Linux kernel

Laptop

Felfrissített Linux kernel

Pénteken újabb verzió került ki a 2.4-es Linux kernelből, amely az első nagyobb változtatás a tavaly novemberi kiadás óta.

Linus Torvalds, Marcelo Tosatti és a fő Linux fejlesztők által kiadott új, stabil 2.4-es Linux kernel a 2.4.21-es verziószámot viseli. A változások főként az új hardverek jobb támogatottságában jelentkeznek, de korábbi szoftverhibákat is kijavítottak. Szintén lényeges változás, hogy a 2.4.21-es kernel már támogatja az AMD 64 bites Opteron processzorait is.

A kernel 2.4-es sorozatát felügyelő Tosatti és a Linux kernelt eredetileg megalkotó Torvalds – figyelmet sem fordítva az SCO által elindított Linux-ellenes vitára – adta ki az új változatot. Ismeretes, hogy az SCO beperelte az IBM-et 1 milliárd dollárra, mert az szerinte jogtalanul tette elérhetővé a UNIX-os technológiákat a linuxos világ számára. Ezt követően nem sokkal (majdnem) az összes Linuxra kiterjesztették a vádakat, egyben közölve azt is, hogy a Linuxok nagy részét futtatók jogtalanul használják az operációs rendszert.

A külső problémák mellett némi belső feszültség is akad a nyíltforrású operációs rendszer háza táján: a kernelek számozása vitát keltett a fejlesztők között. A tavalyi év végén felvetődött, hogy a 2.6-os verziószám helyett egyből a 3.0-st kellene alkalmazni a változások nagysága miatt. Erre azonban Torvalds nemet mondott, egyúttal állást foglalva az új (2.6-os) kernel júniusi megjelenése mellett. Nos, június van, ám a felfrissített rendszermag egyelőre még ˝csak˝ 2.4.21-nél jár.

A kernel egyébként letölthető a Kernel.org website-ról (lásd kapcsolódó linkek).



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés