Connect with us

Hirdetés

technokrata

Fejlesztési fázisban az Intel újfajta tranzisztorai

Laptop

Fejlesztési fázisban az Intel újfajta tranzisztorai

Az Intel további részleteket árult el speciális “háromkapus” tranzisztortervéről a héten Kiotóban (Japán) tartott 2003 Symposia of VLSI Technology and Circuits nevű rendezvényen.

A cég bejelentette, hogy a háromkapus tranzisztor a kutatási fázisból átkerült a fejlesztési fázisba. Az újfajta háromdimenziós (3D) tranzisztor segítségével a cég továbbra is érvényben tudja tartani Moore törvényét és a jövőben még nagyobb teljesítményű, alacsonyabb fogyasztású processzorokat fog gyártani.

További bejelentések is történtek a cég kutatási eredményeiről a digitális CMOS rádiók vonatkozásában. Az Intel alacsony költségű gyártástechnológiai folyamataival alacsony fogyasztású, nagyteljesítményű áramköröket szándékozik gyártani a jövőben. A gyors tranzisztorok a nagyteljesítményű microprocesszorok legfontosabb építőelemei. Tavaly az Intel kutatói már bejelentették, hogy sikeresen lecsökkentették a háromkapus tranzisztor méretét (kapuhosszban mérve) 60 nanométerről 30-ra. A kisebb kapuhosszú tranzisztorok gyorsabb kapcsolásra képesek, vagyis végső soron gyorsabb microprocesszorok építhetők belőlük.

“Legújabb kutatásaink azt jelzik, hogy háromkapus tranzisztorunkat méretezhetősége, teljesítménye és kiváló gyárthatósága akár már 2007-re is lehetővé teszi a nagy volumenű gyártást a 45 nanométeres gyártási technológiával” – jelentette ki Sunlin Chou, az Intel technológiai és gyártási csoportjának vezető alelnöke és igazgatója. “Az eredmények a nem planáris, 3D tranzisztorstruktúrákat a nanotechnológia legizgalmasabb újításaivá teszik, amelyek alapján további méretcsökkentésre leszünk képesek a szilícium alapú eszközök terén és még tovább életben tarthatjuk Moore törvényét.”

Az Intel háromkapus tranzisztora újfajta, háromdimenziós kapuszerkezetet alkalmaz – leginkább egy függőleges oldalú megemelt platóra hasonlít -, amely lehetővé teszi, hogy az elektromos jelek a tranzisztorkapu tetején és oldalain egyaránt haladjanak. Ez gyakorlatilag megháromszorozza az elektromos jelek útját, ami kicsit hasonló ahhoz, mintha egy egysávos utat háromsávosra bővítenénk – azonban mégsem foglal el annyi helyet. Ily módon a háromkapus tranzisztor sokkal nagyobb teljesítményre képes, mint a mai planáris (lapos) tranzisztorok.

Az Intel háromkapus tranzisztora úgy készült, hogy nagy volumenben is gyártható legyen, amely igen fontos tényező, amikor a fejlesztési fázisból átkerül a gyártási fázisba. A háromkapus tranzisztorterv ezen felül megoldást nyújt az egyre nagyobb elszivárgás problémájára, amely folyamatosan nő, ahogy a CMOS eszközök mérete egyre csökken. Egyedi szerkezete révén a háromkapus tranzisztor elszivárgása sokkal kisebb, mint egy hasonló méretű planártranzisztoré. Az Intel a háromkapus tranzisztortervet a kutatási fázisból áthelyezte a fejlesztési fázisba és kísérleti eszközöket már sikeresen gyártott az Intel 300 milliméteres szeletekkel dolgozó hillsborói (Oregon állam) gyárában, a Fab D1C-ben.

Intel CMOS rádiós kutatások
Szintén a VLSI rendezvényen számolt be az Intel a szilíciumrádiók terén elért új kutatási eredményekről. A cég célja, hogy felgyorsítsa a számítási és kommunikációs technológiák konvergenciáját azáltal, hogy a rádiókat ugyanazzal az alacsony költségű CMOS gyártási folyamattal készíti, mint amelyet a nagy tételben és nagy kihozatallal gyártott mikroprocesszoraihoz és lapkakészleteihez használ. A jövőben a rádiók várhatóan az Intel lapkáiba lesznek beágyazva annak érdekében, hogy a rájuk épülő eszközök azonnal képesek legyenek vezeték nélküli kommunikációra is.

Az Intel kutatói beszámoltak arról, hogy sikeresen fejlesztettek ki egy jó minőségű, 5 gigahertzen működő, a cég CMOS folyamatával készített oszcillátort (ez az a frekvencia, amin a 802.11a működik). Az 5 gigahertzes jel használható a 2,4 gigahertzes sáv jeleinek előállításához is (ez az a frekvencia, amin a 802.11b és g működik). Az oszcillátor olyasmi, mint egy szívritumusszabályozó a rádió számára: ez határozza meg, hogy milyen frekvencián kerülnek a jelek fogadásra és továbbításra. Az Intel kifejlesztett továbbá egy 10 gigahertzes működő szintézert is, amellyel a rádiók a meglévő megoldásoknál lényegesen gyorsabban tudnak csatornákat váltani. A csatornák gyors váltása és figyelése segít abban, hogy a rádió az adott környezetben rendelkezésre álló legjobb spektrumot használja ki.

Végső soron mindez nagyobb sávszélességet, szélesebb körű lefedettséget és nagyobb megbízhatóságot fog jelenteni a felhasználók vezeték nélküli kapcsolataiban. Az alap rádiós alkatrészek általában főleg analóg gyártási technológiákkal készülnek. Az Intel azonban 0,18 mikronos digitális CMOS gyártási folyamatát használta az oszcillátor és a szintézer készítéséhez. Az analóg rádiós alkatrészek digitális gyártási folyamattal történő elkészítésével az Intel azt tervezi, hogy a jövőben leszorítja a termékek vezeték nélküli funkciókkal való kibővítésének költségeit.

Alacsonyabb fogyasztású, nagyobb teljesítményű áramkörök
Végezetül az Intel alacsonyabb fogyasztású, nagyobb teljesítményű áramkörökről számolt be. Ahogy a tranzisztorok egyre kisebbé válnak, az olyan problémák, mint az elszivárgási teljesítmény, a hőleadás és a tranzisztorok variációja, egyre komolyabb kihívásokat jelentenek. Az Intel kutatói olyan technológiákon dolgoznak, amelyekkel ezek a hatások minimalizálhatók, illetve megnövelhető a feldolgozás hatékonysága nagyobb teljesítményű, ugyanakkor kevesebbet fogyasztó és kevesebb hőt termelő processzorokkal. A végső cél a Moore-törvény érvényének fenntartása, valamint az energiagazdaságosabb számítástechnika felé vezető út kikövezése.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés