Connect with us

Hirdetés

technokrata

Inkompatibilitási gondok .ZIP fronton

Laptop

Inkompatibilitási gondok .ZIP fronton

A ZIP formátum azok számára mindenképp ismerős, akikben már valaha is felmerült a tömörítés iránti igény. A stabilitása és a kompatibilitási problémák hiánya miatt népszerűvé vált .ZIP körül azonban változások zajlanak.

PKWare és WinZip – a ZIP tömörítőket készítő két legismertebb cég, melyek egymással folyamatos harcban állnak. Küzdelmük célja a .ZIP szabvány feletti egyeduralom megszerzése – amit ráadásul régebben a PKWare adott ki a kezéből. A versengésnek ˝köszönhetően˝ inkompatibilissé válhatnak a ZIP file-ok az azokat kezelő programokkal.

Történelem

A PKWare-t eredetileg a .ZIP kifejlesztője, Phil Katz alkotta, aki 2000-ben távozott az élők sorából. Munkája során elhatározta, hogy a formátum mindenki számára használható lesz, nyílt szabványként bárki által alkalmazható saját szoftverben. Nos, ennek következményeként szabadította magára a WinZipet, mely a PKWare konkurenseként mára már uralkodóvá vált a piacon.

Az mindenki számára nyilvánvaló, hogy a folyamatos változás mozgatja a technológiai fejlődést. Nem csoda, hogy a ZIP is szépen lassan átalakult. Ennek legfontosabb eleme a titkosítás megjelenése volt, ami egyértelműen az adatok védelmére irányuló igények következménye. A régi 2.04g változatban alkalmazott jelszavas biztosítás ugyanis egy felkészült támadót nem sokáig tartóztat fel. A PKWare, válaszolva az igényekre, új lehetőségeket épített a .ZIP kezelésére képes szoftverébe: hitelesítés alapú biztonságot és 256 bites AES titkosítást kap(hat)tak a tömörített állományok.

Természetesen ezen igényekre a WinZip is reagálni kívánt, így a szoftver 9-es változatának béta verziója már szintén 256 bites AES kódolást tartalmazott, noha hitelesítés nem szerepelt a lehetőségek között. Itt következett viszont a probléma, mert az azonos titkosítás ellenére a védett állományok nem kompatibilisek egymással: tehát a WinZippel titkosított file-ok nem bonthatók ki a PKWare-rel és viszont.

A probléma gyökere

Miért nem készítette a PKZip megoldásával kompatibilisre a WinZip saját szoftverét? A válasz nagyon egyszerű: a PKWare nem árulta el riválisának, miként működik programjuk. ˝Sokáig törekedtünk a kompatibilitásra,˝ – mondja Kevin Kearney, a WinZip egyik konzultánsa – ˝de a PKWare valami olyasmit tett a kódolással, ami már nem szerepel a nyilvános specifikációban.˝ Emiatt a WinZip kénytelen volt saját útját járni.

A PKWare-nél azzal érvelnek, hogy még nincsen teljesen kész a hitelesítés alapú titkosítás, ezért nem is adják ki annak dokumentációját (itt azért érdemes megjegyezni, hogy szinte egyik platformon sem érhető el még ez a lehetőség – kivéve az Windows-okat, melyeken már egy éve használhatók a védelmet nyújtó PKZip 5.x-es szoftverek). ˝Nem adjuk még közre technológiánkat, mert még számos funkciót hozzá szeretnénk adni a szoftver tudásához.˝ – mondta Jim Peterson, a PKZip vezető technológusa, reagálva a WinZip közleményére.

A piac többi résztvevőjének álláspontja

Nemcsak a fenti két cég készít ZIP formátumra alapuló tömörítő-szoftvereket, például az Aladdin Systems és a PentaWare is foglalkozik ilyen programok fejlesztésével. Tisztában vannak a PKWare kivételezett helyzetével, azonban számukra is fontos a titkosítás biztosítása. A cégek megkeresésüket követő válaszukból kitűnik, hogy igyekeznek minden formátumot támogatni, ám amihez nem biztosított a dokumentáció, azzal nem nagyon tudnak mit kezdeni.

Mit hoz a jövő?

Sem a PKWare, sem a WinZip nem kínálja alapértelmezettként a file-ok tömörítésénél a titkosított algoritmus alkalmazását, így egyelőre nincsen nagy veszély az inkompatibilitásból – hiszen a ˝mezei˝ .ZIP állományokat bármelyik szoftverrel ki lehet bontani. Ám megegyezésnek a két nagy rivális között egyelőre még jele sincs…



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

LG

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés