Connect with us

technokrata

Linux: a Merill Lynch szerint igen költségtakarékos

Laptop

Linux: a Merill Lynch szerint igen költségtakarékos

A neves cég kutatása szerint a nyíltforrású operációs rendszer alkalmazása dollárok milliót spórolhatja meg a vállalatok számára.

A múlt heti Vállalati Linux Fórumon Mark Snodgrass, a Merill Lynch vezérigazgatója elmondta, hogy cége úgy találta, a Linuxot használva alapként az adminisztrációs költségek drámai mértékben lefaraghatók. Snodgrass szerint a Windows már licencköltségek szempontjából is többe kerül, de a Microsoft operációs rendszerei infrastruktúráinak menedzselése jelenti a legtöbb kiadást.

Erről saját tapasztalataik is meggyőzték a Merill Lynch-et; ˝Nem a Linux népszerűsítése célunk, pusztán a költségeket (TCO) kívántuk csökkenteni.˝ – mondta a cég vezérigazgatója. A Merill Lynch információs infrastruktúrája Linux alkalmazásaik révén fut majd, virtuális számítógépeken. Egy-egy ilyen séma kezelése igen könnyű: például egy új Linux szerver ˝aktiválása˝ egy előre elkészített image lemásolásával a cégnek mindössze 2 perc 14 másodpercébe került. Egy, a fent ismertetett módon előállított Linux szerver file-tárolásra alkalmazva dramatikusan lecsökkenteni a költségeket, állítja Snodgrass.

Hasonló eredményekről számolt be a vezérigazgató a Microsoft Exchange szerver linuxos termékre való lecserélését követően is. A nyíltforrású megoldás – mely minden olyan jellemzővel rendelkezik, ami a vállalati csoportmunkák számára szükséges – 70-80 százalékát volt képes eltüntetni a korábbi költségeknek. Snodgrass szerint a következő lépés a Linux desktop-környezetben való alkalmazása lesz.

Igaz, a fentiekkel nem mindenki ért egyet, tavaly például a Microsoft szponzorálta IDC kutatás szerint egy ötéves költségelemzést tekintve a Microsoft megoldásait használva olcsóbban jöhet ki egy vállalat, mintha Linuxot alkalmazna. Ezen elemzés szerint a Linux a webszerverek terén nyújt kimagasló teljesítményt.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle