Connect with us

Hirdetés

technokrata

Az Intel leszállította egymilliárdodik processzorát

Laptop

Az Intel leszállította egymilliárdodik processzorát

A Mercury Research piackutató cég egyik legfrissebb jelentéséből kiderül, hogy a szilícium alapú termékek piacán 25 éve jelenlévő Intel a közelmúltban leszállította egymilliárdodik x86 architektúrájú processzorát.

A piackutató cég elemzői szerint a világ legnagyobb chipgyártó cégeként nyilvántartott vállalat valamikor az idei év áprilisában szállította le az egymilliárdodik mikroprocesszorát, vagyis majdnem huszonöt évvel azt követően, hogy 1978 június 8-án piacra dobta az első 8086-os processzort. Az Intel az azóta eltelt időkben számtalan, asztali számítógépbe, notebookokba, illetve szerver rendszerekbe szánt chipet hozott forgalomba, manapság pedig már a kéziszámítógépek, illetve hálózati eszközök piacán is komoly erőkkel képviselteti magát.

A Mercury Research előrejelzései szerint az Intel a következő egymilliárd processzorát várhatóan jelentősen gyorsabban gyártja majd le, mint az első egymilliárdot, ugyanis elképzelhető, hogy a chipgyártó kétmilliárdodik mikroprocesszora már 2007-ben el fog készülni.

Az 1978-ban debütált 16 bites, 8086 típusjelzésű Intel chip mindössze 29 ezer tranzisztort tartalmazott, miközben működési frekvenciája 5 MHz volt. Összehasonlításképp, egy mai modern Pentium 4-es processzorban már nem kevesebb mint 55 millió tranzisztor kap helyet, és az immár 3 GHz-nél is gyorsabb Pentium 4-es chipek frekvenciája hatszázszor magasabb a 8086-os processzor működési frekvenciájánál.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
hisense
apple
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés