Connect with us

Hirdetés

technokrata

Operációs rendszerek versenye

Laptop

Operációs rendszerek versenye

A neves chipgyártó versenyzésre késztette a három domináns operációs rendszert: a Linux, a Windows és a UNIX megmutathatta, mit tud.

Az Intel tesztet végzett egy 32 processzoros Itanium szerveren, melynek célja az volt, hogy kiderítsék, mely operációs rendszer adja – adatbázis-kezelés szempontjából – a legnagyobb teljesítményt. Ennek során laboratóriumi környezetben hatalmas mennyiségű tranzakciót hajtattak végre a számítógéppel – Linux, Windows és UNIX környezetben. Ehhez a TPC-C nevű adatbázis szerver sebességtesztet használták.

Sunil Saxena, az Intel egyik mérnöke elmondta, hogy a Linux nagyon jó eredményt produkált a vizsgálat során: percenként majdnem 600 ezer tranzakciót volt képes elvégezni az itaniumos számítógép abban az esetben, amikor a nyílforrású operációs rendszert futtatta. Ez nagyon közel van ahhoz az értékhez, melyre a mai legnagyobb teljesítményű windowsos és UNIX-os szerverek képesek – s ugyebár ott a Linux nagy aduja, a többi operációs rendszerrel szembeni árelőnye. Összehasonlításként: a jelenlegi csúcstartó egy windowsos Hewlett-Packard számítógép, mely Itanium 2 6M processzorokra épül; ez 707 ezer tranzakciót tudott produkálni percenként.

A teszt idejére a kernelben apró módosítást eszközöltek – ám erről konkrétabban nem árult el Saxena. A mérnök egyébként azt sem volt hajlandó elmondani, hogy a jelenleg széles körben használt 2.4-es, vagy a fejlesztési állapotban levő 2.5-ös kernelt használták a vizsgálat alatt.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés