Connect with us

Hirdetés

technokrata

Magyarország: csökkenőben az illegális szoftverhasználat

Laptop

Magyarország: csökkenőben az illegális szoftverhasználat

Az illegális szoftverhasználat a magyarországi üzleti szférában csökkenő trendet mutat: 2001-ben még a szoftverek 48 százaléka került tiltott módon a felhasználókhoz, tavaly viszont már csak 45 százaléka.

A Business Software Alliance (BSA) Magyarország szerint a bevezetőben említett csökkenéshez nagyban hozzájárult a szervezet egy éve meghirdetett “tűzszünet” nevű kampánya is. A program keretei között igyekeztek ráirányítani a figyelmet az illegális szoftverhasználat gazdasági, jogi, társadalmi hátrányaira, s segítséget nyújtottak a cégek számára a legalizálás feltételeiről. A kampányról egyébként a BSA képviselői egy sajtótájékoztatón elmondták: országszerte több ezer cég kért segítséget a BSA Magyarországtól szoftvernyilvántartása, szoftvergazdálkodása rendbe tételéhez.

Még van hova csökkennie ennek az értéknek: a teljes világot tekintve 39 százalék a jogtalanul használt szoftverek részesedése, a nyugat-európai érték pont tíz százalékponttal alacsonyabb, azaz 35 százalékos. Pozitív tendencia, hogy nagyobb időtávban nézve az illegális szoftverhasználat mind hazánkban, mind a világ egyéb részein (beleértve az európai átlagot is) jelentősen csökkent.

Néhány szám, honnan indultunk mi, magyarok: 1994-ben 76 százalék volt az illegális eredetű programok aránya, a világátlag ekkor elérte még a 49 százalékot, és Nyugat-Európában is 52 százalékot képviselt az üzleti szférában az illegális szoftverek aránya. Több európai uniós országban ebben az időben magasabb volt ez az arány, mint Magyarországon. Így például Görögországban az üzleti szférában használt szoftverek 87 százaléka illegális eredetűnek számított, Spanyolországban pedig az összes, üzleti életben alkalmazott program 77 százaléka esett a nem legális kategóriába.

A BSA szerint minden további javulás ezen a területen nagy előny a nemzetgazdaságoknak; s még van hova fejlődni: világviszonylatban még ma is 10 milliárd dollárt is meghaladó az illegális szoftverhasználatból adódó veszteség.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés