Connect with us

technokrata

SCO vs. Linux – beperelik Linus Torvalds-ot is?

Laptop

SCO vs. Linux – beperelik Linus Torvalds-ot is?

A tavasz nagy játszmájának címére esélyesként induló SCO vs. Linux folyamat elérte a Linux atyját is. Szintén új fejlemény a Lindows megszólalása.

Gyakorlatilag az iparágban érintett cégek vagy személyek többsége már kifejtette véleményét az SCO által indított 1 milliárd dolláros Linux szabadalmakkal való visszaélés (legalábbis az SCO szerint visszaélés) ügyében. Az IBM volt az első célpont, de szépen lassan mindenki megszólalt: elsőként természetesen a Kék Óriás reagált, majd őt követte a HP, a Sun, a Red Hat, a SuSE, a Novell; s most a Lindows mellett elérte a vita szele a Linux létrehozóját, atyját, (s a még sok egyéb titulussal rendelkező) Linus Torvalds-ot is.

Linus Torvalds

Az SCO Group ügyvezető igazgatója, Darl McBride kiadott egy közleményt, melyben a vállalat vezetője a média az ügyben tanúsított ˝túllihegésének˝ tartja azt, hogy cége állítólag fontolóra vette volna: jogi eljárást indít a skandináv származású Torvalds ellen. McBride valószínűtlennek nevezte Torvalds bíróságra való rángatását (viszont nem utasította el egyértelműen!). A Torvalds ellen irányuló értesülést eredetileg a CBS Marketwatch tette közzé, mely hír azonnal heves reagálást váltott ki a Linux közösségből.

Ha logikusan átgondoljuk, elképzelhető, hogy ez megfordult az SCO vezetésének fejében is, hiszen Torvalds volt az, aki létrehozta a Linux alapjait. Ha szabványsértésről van szó, akkor az ő kezének benne kellett lennie a dologban – már ha valóban megsértették az SCO által birtokolt UNIX jogokat (amiről ugyebár nemrég derült ki, hogy tulajdonképpen a Novell birtokában vannak – legalábbis egy részük).

Mindezeket nem hagyta szó nélkül az eddig tulajdonképpen hallgató Torvalds sem. A jelenleg a Transmeta processzorfejlesztő cégnél dolgozó fiatalember közölte, hogy az esetleg ellene kezdeményezett jogi eljárás hatástalan lenne, de nem elképzelhetetlen. ˝Nem látom át, hogy (az SCO) mit nyerne azzal, ha beperel, de ha ez megtörténik, nem lesz igazán ésszerű döntés.˝ – közölte egy e-mailes interjúban Torvalds. Kifejtette, hogy megérti azokat, akik például DoS támadást indítottak felháborodásuk jeleként az SCO website-ja ellen, ám ezt nem javasolja senkinek.

Lindows

A San Diego-i cég, mely a felhasználóbarát Linuxáról ismert leginkább, szintén nyilvánosság elé lépett véleményével. A cég még 2001-ben szerződést kötött az SCO-val, mely utóbbi belegyezett, hogy a Lindows számára biztosítsa a szükséges technológiákat. A szoftverfejlesztő vállalatok közötti szerződés pedig továbbra is érvényben van – a Lindows így biztonságban érzi magát, történjék bármi is.

Michael Robertson, a Lindows vezérigazgatója közölte, hogy operációs rendszereik felhasználói (az üzleti élet, az oktatás terén és az otthoni környezetben futtatott Lindowsok esetében is) nyugodtak lehetnek: nem lesznek kitéve jogi procedúrának. Robertson kézzelfogható tényeket ugyan nem árult el a szerződésből, s az SCO szóvivője is csak annyit közölt: utána kell néznie, milyen kapcsolat van a két cég között, mielőtt véleményt mondhatna; mégis igen valószínű, hogy bármi legyen is az ügy vége, a Lindowst különösebben nem érintik majd a történtek.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle