Connect with us

Hirdetés

technokrata

SCO vs. Linux – beperelik Linus Torvalds-ot is?

Laptop

SCO vs. Linux – beperelik Linus Torvalds-ot is?

A tavasz nagy játszmájának címére esélyesként induló SCO vs. Linux folyamat elérte a Linux atyját is. Szintén új fejlemény a Lindows megszólalása.

Gyakorlatilag az iparágban érintett cégek vagy személyek többsége már kifejtette véleményét az SCO által indított 1 milliárd dolláros Linux szabadalmakkal való visszaélés (legalábbis az SCO szerint visszaélés) ügyében. Az IBM volt az első célpont, de szépen lassan mindenki megszólalt: elsőként természetesen a Kék Óriás reagált, majd őt követte a HP, a Sun, a Red Hat, a SuSE, a Novell; s most a Lindows mellett elérte a vita szele a Linux létrehozóját, atyját, (s a még sok egyéb titulussal rendelkező) Linus Torvalds-ot is.

Linus Torvalds

Az SCO Group ügyvezető igazgatója, Darl McBride kiadott egy közleményt, melyben a vállalat vezetője a média az ügyben tanúsított ˝túllihegésének˝ tartja azt, hogy cége állítólag fontolóra vette volna: jogi eljárást indít a skandináv származású Torvalds ellen. McBride valószínűtlennek nevezte Torvalds bíróságra való rángatását (viszont nem utasította el egyértelműen!). A Torvalds ellen irányuló értesülést eredetileg a CBS Marketwatch tette közzé, mely hír azonnal heves reagálást váltott ki a Linux közösségből.

Ha logikusan átgondoljuk, elképzelhető, hogy ez megfordult az SCO vezetésének fejében is, hiszen Torvalds volt az, aki létrehozta a Linux alapjait. Ha szabványsértésről van szó, akkor az ő kezének benne kellett lennie a dologban – már ha valóban megsértették az SCO által birtokolt UNIX jogokat (amiről ugyebár nemrég derült ki, hogy tulajdonképpen a Novell birtokában vannak – legalábbis egy részük).

Mindezeket nem hagyta szó nélkül az eddig tulajdonképpen hallgató Torvalds sem. A jelenleg a Transmeta processzorfejlesztő cégnél dolgozó fiatalember közölte, hogy az esetleg ellene kezdeményezett jogi eljárás hatástalan lenne, de nem elképzelhetetlen. ˝Nem látom át, hogy (az SCO) mit nyerne azzal, ha beperel, de ha ez megtörténik, nem lesz igazán ésszerű döntés.˝ – közölte egy e-mailes interjúban Torvalds. Kifejtette, hogy megérti azokat, akik például DoS támadást indítottak felháborodásuk jeleként az SCO website-ja ellen, ám ezt nem javasolja senkinek.

Lindows

A San Diego-i cég, mely a felhasználóbarát Linuxáról ismert leginkább, szintén nyilvánosság elé lépett véleményével. A cég még 2001-ben szerződést kötött az SCO-val, mely utóbbi belegyezett, hogy a Lindows számára biztosítsa a szükséges technológiákat. A szoftverfejlesztő vállalatok közötti szerződés pedig továbbra is érvényben van – a Lindows így biztonságban érzi magát, történjék bármi is.

Michael Robertson, a Lindows vezérigazgatója közölte, hogy operációs rendszereik felhasználói (az üzleti élet, az oktatás terén és az otthoni környezetben futtatott Lindowsok esetében is) nyugodtak lehetnek: nem lesznek kitéve jogi procedúrának. Robertson kézzelfogható tényeket ugyan nem árult el a szerződésből, s az SCO szóvivője is csak annyit közölt: utána kell néznie, milyen kapcsolat van a két cég között, mielőtt véleményt mondhatna; mégis igen valószínű, hogy bármi legyen is az ügy vége, a Lindowst különösebben nem érintik majd a történtek.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés