Connect with us

Megújuló Pentium processzorok

Laptop

Megújuló Pentium processzorok

Az Intel mobil szegmensbe szánt processzorait revitalizálja a jövő hónapban (mintegy enyhítendő a nyári uborkaszezont). Ez egyaránt érinti a Pentium M és a Pentium 4-M modelleket is.

Pentium M – halad minden a maga rendjén

Mint arról már korábban írtunk, a chipgyártó gigász júniusban újabb Pentium M processzorokkal jelenik meg a piacon. Az 1,7 GHz-es változaton kívül azonban az alacsony energiaigényű kategóriába tartozó típusok is gyarapodnak, mégpedig egy 1,2 GHz-es órajelű CPU-val. Szintén bővül az ultraalacsony energiaigényű Pentium M processzorok termékskálája: a legújabb befutó az 1 GHz-es órajelű lesz. Ez utóbbi egyébként változást hoz majd a Pentium III-M mellett még mindig kitartó tábla PC és mini notebook gyártók termékeiben is; itt is várható a generációcsere felgyorsulása.

Új technológiák, új koncepció a Pentium 4-M-ben

Mivel a Pentium M teljesen lefedi a hosszú üzemidőre vágyó vásárlók igényeit, ezért a Pentium 4-M tekintetében is megváltozik kicsit a kép. Az Intel Pentium 4-eseinek új mobil változata közeledés az asztali processzorok felé: a nagyobb órajel miatt ezek elsősorban az úgynevezett teljesítményre kihegyezett noteszgépekbe kerülhetnek majd. Ezzel a Gróf András alapította amerikai óriásvállalat helyre kívánja állítani a rendet: mobil CPU-t a notebookokba, asztali processzorokat a desktop számítógépekbe.

No igen, de mi lesz az árral – mondhatnák sokan. Nos, ez egy sarkalatos pontja a kérdésnek, hiszen az olcsóság volt a legfőbb ok, amiért asztali P4-eseket építettek a noteszgépekbe. Az Intel ezen ismeretek birtokában a korábbi változatokhoz képest jóval alacsonyabb áron lépteti piacra új Pentium 4-M-jét: ez csak pár dollárral fogja felülmúlni az asztali CPU-k tekintetében csúcsnak számító 3,06 GHz-es típus 401 dolláros értékét (összehasonlításképp: a legdrágább Pentium M ára 637 dollár).

Szintén újdonság, hogy a korábbi mobil P4-esekhez képest (melyek 400 MHz-es buszfrekvenciával bírtak) már 533 MHz-es FSB-vel büszkélkedhet az új processzor, illetve belekerült a hyperthreading technológia is.Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom