Connect with us

München városvezetése a Linux mellett döntött

Laptop

München városvezetése a Linux mellett döntött

A Microsoft 14 ezer licencet vesztett el a bajor fővárosban – pedig keményen lobbizott.

München városi tanácsa ülésén egy alapvető döntést hozott a Linux szabad operációs rendszer közigazgatáson belül használata mellett. A döntés alapján Németország harmadik legnagyobb városában 14.000 számítógépet és notebookot fognak átállítani Linuxra (pedig Steve Ballmer korábban keményen lobbizott a várható döntés ellen, még jelentős árkedvezményt is beígért). A projekt célja, hogy a közigazgatás alacsony költségvetése mellett befektetési biztonságot, rugalmasságot és nyíltságot nyújtson, a mai szűk költségvetési keretek között is. A várható projekt kiírásán a SuSE Linux AG az IBM Deutschland GmbH-val együtt indul.

Richard Seibt, a SuSE Linux CEO-ja úgy véli: “A Linuxnak szerver operációs rendszerként már régóta elfogadott helye van a különböző vállalatoknál és a közigazgatásban. Ma a müncheni város a megfelelő tájékozódás után úgy döntött, hogy a Linuxot átfogóan a munkaasztalon is használni fogja. Ez a döntés komoly jeladás a közszféra és az ipar számára, valamint hamarosan mérföldkővé válik a Linux történetében.”.

Walter Raizner, az IBM Deutschland GmbH vezérkarának tagja ezt így egészíti ki: “A Linux egy szelet szabadság. A nyílt szabványok vállalatoknak és a közigazgatás számára lehetővé teszik, hogy saját maguk döntsenek, hogy mikor és mely szoftverbe fektessenek be. Ez a rugalmasság egyre többet nyom a latba, tekintettel arra, hogy egyre inkább az automatizált, papírmentes iroda megvalósítása cél, és egyre kevesebb forrás áll rendelkezésre, ennek megvalósítására. München döntése nem csak lovaggá ütötte a Linuxot a közigazgatásban, hanem azt is bizonyítja, hogy Németországnak vezető szereppel bír a Linux használatában világszerte.”Szólj hozzá!

További Laptop

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

Kütyük

Dotkom