Connect with us

Hirdetés

technokrata

Jogtalan a linuxellenes eljárás? Újabb gigász a harcban

Laptop

Jogtalan a linuxellenes eljárás? Újabb gigász a harcban

A Novell a második cég azon négy vállalat között, mely UNIX jogok birtokában van. Az SCO által az IBM (majd később az összes Linux) ellen indított jogsértési vitából a Novell is kiveszi a részét.

Egy levelet küldött a Novell az SCO számára, melyben pontos kérdéseire pontos választ vár. A szintén UNIX jogokkal rendelkező cég ugyanis arra szólította fel ˝kollégáját˝, hogy nevezze meg, mely UNIX forráskódok kerültek át a Linuxba.

A Novell szerint az SCO jogtalanul lépett fel

Jack Messman, a Novell ügyvezető igazgatója elárulta a nyilvánosságnak, hogy amikor 1995-ben az SCO megvette tőlük a UNIX jogokat, akkor a Novell nem biztosított olyan feltételeket az SCO számára, amik feljogosíthatnák a már jópár hete tartó, tulajdonképpen Linuxok ellen fordult hadműveletre. Ezzel egyébként az SCO is nyilvánvalóan tisztában volt, mert a szerzői jogok megszerzése érdekében már hónapok óta kérte a Novellt annak átadására. Ezt a Novell visszautasította.

Az SCO szerint jogosan követelnek

Talán nem meglepő, hogy ennek kiderülése után sem áll el az IBM-et akár peres eljárásra citálni is hajlandó cég a további erőfeszítésektől – Chris Sontag, az SCOsource feje szerint az SCO birtokában van minden olyan UNIX-ot érintő szellemi jogoknak, melyek lehetővé teszik a Linuxokat használók felelősségre vonását. Sontag elismerte, hogy a Novell és az AT&T (a UNIX egy másik korai készítője) még mindig rendelkezik ugyan a témát érintő szabadalmakkal, de az SCO rendelkezik az összes szerződésnek és szerzői jogoknak.

A Utah-beli cég vezére elmondta, hogy hamarosan meg fog felelni mindenki számára, aki arra kíváncsi, a Linux mely részei sértik a UNIX szabadalmait. Erre (azaz a kód publikálására) várhatóan június során kerül majd sor; azonban nem lesz mindenki számára elérhető. Az SCO csak elemzők, illetve olyan személyek számára teszi hozzáférhetővé, akik titoktartási szerződést írnak alá.

A Novell felveszi a kesztyűt

Ennek egyébként már nagyon itt lesz az ideje, mert a Novellnél kezdenek kemény kézzel játszani: Messman közölte, hogy cége jogi úton is igyekszik nyomást gyakorolni az SCO-ra. ˝Az SCO tette árt az üzleti kapcsolatoknak és gazdasági lehetőségek elszalasztásának egész soráért lehet felelős. Az SCO az egész iparágnak ártani fog, ha folytatja, amit elkezdett. Az eladások csökkenéséhez, állások megszűnéséhez, projektek komoly csúszásához vezethet, és balkanizálhatja a linuxos közösséget.˝

A fenti fenyegető kijelentések teljesen érhetők, ha kicsit kitekintünk a Novell jövőjébe: a szintén Utah államban székelő cég következő verziójú NetWare operációs rendszere Linux magra építkezik.



Szólj hozzá!

További Laptop

Hirdetés

Népszerű

Hirdetés

Technokrata a Facebookon

Hirdetés

IoT-Magazin.hu

Hirdetés

Kütyük

Smart home

Így képzelik el a magyarok az álomotthonukat

2024. március 20. szerda

Office

Foglalj helyet, hogy helyet foglalhass!

2024. március 13. szerda

Smart home

Okoskészülék vagy hagyományos háztartási gép?

2024. február 28. szerda
owlet care babafigyelő

Smart home

OWLET CARE a magyarországi piacon!

2024. február 26. hétfő
Hirdetés

Dotkom

Műszaki-Magazin.hu

Hirdetés