Connect with us

technokrata

SAP Learning Solution 2.0 – az SAP oktatástámogató megoldásának új verziója

Laptop

SAP Learning Solution 2.0 – az SAP oktatástámogató megoldásának új verziója

Az SAP Hungary bejelentette a Learning Solution oktatási rendszer új verziójának bevezetését. Ezzel a cég jelentős lépést tett, hogy elsősorban a vállalati szféra számára a kor követelményeinek megfelelő, hatékony és költségtakarékos oktatási megoldást biztosítson.

Az SAP Learning Solution 2.0 teljeskörű oktatási megoldásként támogatja egy adott vállalat, vállalkozás vagy intézmény hagyományos és elektronikus oktatással kapcsolatos tervezési, szervezési, lebonyolítási, adminisztrációs és tartalomfejlesztési igényeit és tevékenységét. Az SAP elkötelezett híve a megoldás aktualizálásának, a legújabb technológiákkal és a legaktuálisabb kutatási eredményekkel kiegészítve azt. Az SAP Learning Solution egyesített tanulási megoldást biztosít, mivel a hagyományos tantermi oktatásban és az e-learningben használatos tanulási módszerek megfelelő ötvözetét kínálja. Az e-learning révén megtakarítások érhetők el, figyelembe véve a munkaerő folyamatos fejlesztéséhez szükséges befektetéseket.

Az oktatás, képzés és továbbképzés a vállalatoknál a személyzeti munka része, így az SAP Learning Solution a mySAP Business Suite-ben az emberi erőforrással, tudástőkével való gazdálkodást támogató Human Capital Management modul személyzetfejlesztési részének, a HR PD-nek kiegészítője. A dolgozók oktatását szervező, az elektronikus tananyag előállítására, tárolására és rendelkezésre bocsátására is képes eszközként a vállalat személyzetfejlesztési tevékenységéhez kapcsoltan integráltan működik.

Az SAP Learning Solution felépítése

Az SAP Learning Solution négy pilléren nyugszik: Learning Portal (Oktatási portál), Learning Management System (oktatásmenedzsment rendszer), Authoring Environment (szerzői környezet) és Content Management System (tartalomkezelő rendszer).

A hallgatók számítógépes böngészőprogrammal férnek hozzá az Oktatási Portál tartalmához. Az Oktatási Portálon a hallgató szervezetbeli szerepköre szerint és használati igényei alapján személyre szabva biztosított a rendelkezésre álló tanfolyami kínálat teljes áttekintése illetve a rá vonatkozó oktatási információk. Az egyes hallgatóknak ajánlott, vagy kötelezően előírt tanfolyamok illetve tananyagok a webalapú képzéstől (WBT) és az on-line virtuális tantermi óráktól a hagyományos tantermi oktatásig terjedhetnek. A szerzők a Szerzői Környezet segítségével készítik el és rendszerezik a SCORM ajánlása szerint a tananyagot moduláris, újra felhasználható formában. A Tartalomkezelő Rendszer a tananyagok tároló- és kezelőrendszere. A Képzésmenedzsment Rendszer a HR rendszer részét képezi, így lehetőség van a felhasználó szervezetének munkaköreihez rendelt kompetenciakövetelmények és a beosztásokat betöltő személyek kvalifikációinak folyamatos összehasonlítására és az esetlegesen meglévő hiányosságok gyors és hatékony kezelésére („Skill gap analysis”).

A kezdetek…

Az SAP AG szakemberei 2000-ben kezdték fejleszteni az SAP Learning Solutiont. Előzménye e munkának az SAP-nak az elektronikus oktatás területén szerzett addigi évtizedes tapasztalatain túl, az élethosszig való tanulás módszertanának a német szövetségi kormány támogatásával indított kutatása. A kutatómunka eredményeit, valamint az integrált vállalatirányítási rendszerrel szemben felmerült általános igényeket messzemenően figyelembe vették a termék fejlesztése során. Az SAP Learning Solution megoldását tekintve jóval összetettebb és átfogóbb, mint egy klasszikus értelemben vett képzésmenedzsment rendszer, hiszen a tartalom integrált kezelése is beletartozik.

…és az új verzió

Az új verzió, mely a közelmúltban jelent meg, a megoldás minden területén jelentős újdonságokat tartalmaz. Figyelemre méltó ezek közül az Oktatási Portál vonatkozásában a mobil oktatás és az elektronikus aláírás, illetve a tananyagokra, oktatási eseményekre vonatkozó hallgatói értékelések támogatása, továbbá a külső, harmadik fél által kezelt tananyag katalógusok és az SAP Enterprise Portal új kollaborációs eszközeinek támogatása, mely utóbbi lehetőséget teremt virtuális tanulóközösségek létrehozásához. A Szerzői Környezet is jelentősen megújult és továbbfejlesztett, felhasználóbarát felületen keresztül olyan új szolgáltatásokat is nyújt, mint például a számonkérés kérdéseinek randomizációja illetve a dinamikus kérdéssor kezelés.

A Tartalomkezelő Rendszer az online tananyagok kiterjesztett és megújított verziókezelésével teszi könnyebbé a szakemberek munkáját. A Képzésmenedzsment Rendszer is új illetve továbbfejlesztett szolgáltatásokkal áll a felhasználók rendelkezésére, mint például a megújított tanmenetkezelés, új workflow-k alkalmazása vagy továbbfejlesztett jelentéskészítésen túl a termék teljes integrációja az SAP üzleti intelligencia megoldását jelentő SAP Business Warehouse termékkel, mely így az oktatással összefüggő analitikus elemzések elvégzését is támogatja.

Az SAP Learning Solution 2.0 2003 július elsejétől teljes mértékben lokalizálva, magyar felhasználói felülettel áll a felhasználók rendelkezésére.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle