Connect with us

technokrata

Miniatürizált operációs rendszerek III.

Laptop

Miniatürizált operációs rendszerek III.

Már két korábbi hírünkben is foglalkoztunk a miniatürizált operációs rendszerekkel; most egy olyan megoldásról adunk hírt, melynek egy nagyon kicsi Windows lett az eredménye.

Pár hónapja írtunk olyan lelkes emberekről, akik képesek voltak a Microsoft operációs rendszereit jóval kisebb méretekre összenyomni. Mi ennek az előnye? Elsősorban a beágyazott környezetek profitálhatnak a ˝fejlesztésből˝, azonkívül jó móka egy ilyen, gyakorlatilag kész elemekből való építkezés (vagy inkább ollózás). Márciusban egy 40 MB-osra összezsúfolt Windows 98SE és egy 32 MB-os flash-re felférő Windows 2000 hökkentette meg az érdeklődőket, ám az Embebbed-Ware Technologies ennél is tovább ment…

A cég ugyanis egy Windows 98-at nyomott össze hihetetlen méretre: a TinyWin 98 névre keresztelt (egyelőre béta állapotú) operációs rendszer elfér egy 16 MB-os flash-en! Ennek több szempont szerint is nagy az előnye: nem kell mozgóalkatrészes megoldás az operációs rendszer futtatásához; ugyanakkor az egységnyi tárolókapacitásra vonatkoztatott ár tekintetében jóval drágább flash-ből az egyik legolcsóbb típusra is felfér. Ráadásul (a fejlesztők szerint) merevlemezen terpeszkedő testvéreihez képest százszor gyorsabban bootol, s áramszüneti okokból többé nem sérülhet meg az operációs rendszer.

Számos további előnyt felsorol még a cég website-ján (például a könnyű telepíthetőséget, azt, hogy nincsen szükség speciális hardverre stb.), akit érdekelnek a további részletek vagy be szeretne szerezni egy példányt, feltétlenül nézze meg.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle