Connect with us

technokrata

Továbbra sem várható elmozdulás a távközlési liberalizációban

Laptop

Továbbra sem várható elmozdulás a távközlési liberalizációban

A PanTel Rt., a GTS-DataNet Kft. és az eTel Magyarország Kft. sajtóközleménye.

A PanTel, a GTS-DataNet, és az eTel Magyarország úgy véli, hogy a Hírközlési Döntőbizottság által elfogadott és nyilvánosságra hozott új Matáv Referencia Összekapcsolási ajánlat a gyakorlatban szinte semmilyen csökkenést nem hoz a végfelhasználói árakban.

Az elfogadott összekapcsolási percdíjak 8-24%-kal csökkentek, ráadásul úgy, hogy az új szolgáltatók által leginkább preferált regionális összekapcsolások esetén ez a csökkenés mindössze 8-12%, mely a legkonzervatívabb várakozásokat is alulmúlta. Mindez annak fényében különösen aggasztó, hogy a törvény által előírt számhordozhatóság 2003. január 1-jei bevezetése is a bizonytalan jövő ígérete csupán.

Az alternatív szolgáltatók nehezményezik, hogy a Döntőbizottság nem élt a törvény által biztosított lehetőségekkel annak érdekében, hogy elősegítse a piaci verseny kialakulását.

A döntőbizottságnak módjában áll a Matáv által beterjesztett összekapcsolási árakat az EU-átlaggal összevetni, vizsgálni azt, hogy ezen díjak mellett az árprés lehetősége megszűnik-e. A vizsgálatokat meg is tették. Közleményükben utalnak arra, hogy ezek az árak valóban messze az EU-átlag fölött vannak (Lengyelország az EU-átlagot alkalmazza), azonban mindezt az eredmények ismeretében nem vették figyelembe. A HDB ugyan megállapította az árprés lehetőségét bizonyos esetekben, azonban annak piacra gyakorolt hatását jelentéktelennek minősítette.

A HDB által jelentéktelennek ítélt hatás már helyi összekapcsolás esetén is gyakorlatilag a teljes nagyvállalati, és a jelentősebb telefonforgalmú közép-, és kisvállalati szegmenset érintik. Sőt, a Matáv alapcsomagjának, a Báziscsomagnak a helyi és helyközi I. viszonylatban alkalmazott kiskereskedelmi árát (10,50 Ft) is jelentősen meghaladják (indítás + végződtetés + hozzáférési hiány: 13,01 Ft).

Ilyen szintű költségcsökkenés és a számhordozhatóság hiánya miatt gyakorlatilag semmilyen pozitív változás nem várható a kormányzat által is óhajtott, de eddig sikertelennek ítélt liberalizáció történetében. Ezen feltételek mellett nem várható sem a telefontarifák jelentős mértékű csökkenése, sem a verseny – oly sokak által várt – kiszélesedése a kisvállalatok és a lakosság irányába.

Az EU-átlagnál, vagy akár a lengyelországi összekapcsolási díjaknál több mint kétszer magasabb tarifák hátrányosan érintik Magyarország versenyképességét mind a jelenlegi EU-tagállamokkal, mind a velünk együtt csatlakozó jelentkezőkkel szemben – állítja a PanTel, a GTS-DataNet, és az eTel Magyarország.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle