Connect with us

technokrata

Bemutatkozott a magyar SuSE Linux 8.2

Laptop

Bemutatkozott a magyar SuSE Linux 8.2

Egy exkluzív sajtótájékoztató keretei között bemutatkozott a SuSE Linux 8.2 Professional változat magyar kiadása, melyet azok is használni tudnak, akiknek nehézséget okoz az angol nyelv. Ezen felül újabb információk derültek ki az SCO indította UNIX kontra Linux eljárásból.

A tetszetős zöld doboz, melyben benne lapul az operációs rendszer (ráadásul két példányban is) első fogásra meglehetősen nehéznek tűnik. Ez nem is csoda, tekintve hogy mennyi mindent zsúfoltak bele a kartonba: 5 darab CD-t, mely tartalmazza a Linuxot és a programokat, valamint két DVD-t, illetve (és ez okozza elsősorban a nagy tömeget) két, összesen több mint ezer oldallal bíró könyvet. Mindezt teljesen magyarul.

Mint ahogy azt Szentiványi Gábor, az ULX (a SuSE magyarországi képviseletét és az egyéb teendőket ellátó cég) ügyvezető igazgatója elmondta, az 5 CD és az egyik DVD tartalma lényegében teljesen megegyezik: ezen van maga az operációs rendszer illetve az egyéb felhasználói és szerverkörnyezeti szoftverek (több mint 2000!). Ezeken megtalálható többek között az Openoffice.org 1.0.2 teljeskörű, magyar nyelvű irodai csomag (mely rendelkezik anyanyelvünkre alapuló helyesírás-ellenőrzővel is), új grafikai és zenei programok, hang-, video- és kiadványszerkesztők stb. A két változat szükségességét Szentiványi azzal indokolta, hogy azon felhasználók számára, akik nem szeretnek sok médiát tárolni, könnyebbség a DVD; ugyanakkor nincsen mindenkinek DVD-meghajtója. A második 4,7 GB kapacitású korong a 8.2-es SuSE teljes forráskódját tartalmazza.

Magát az operációs rendszert egyébként bárki letöltheti a SuSE website-járól, ám a dobozos szoftver (a konkurensekhez képes egyáltalán nem borsos) 19.920 forintos nettó áráért többet kap a felhasználó: a komplett csomagot (5 CD+ 2 DVD), a két kézikönyvet és egy 90 napos terméktámogatást, mely minden héten három (hétfő, szerda, péntek) napon vehető igénybe. A doboz rejtett magában egy SuSE Linux 8.2 Professional logót tartalmazó matricát is – hogy ez az újságírók számára került bele, vagy mindegyik csomag tartalmazza, rejtély maradt.

Ami viszont nem titok: a 8.2-es változat nem csak Professional verzióval rendelkezik, hanem egy úgynevezett Desktop variánssal is. Ez egy kompakt csomag, mindössze 1 CD-t és egy kézikönyvet tartalmaz; ám ezt a disztribútor csak projektekben szállítja. Emellett érdemes még megemlíteni a SuSE Linux OpenSchool Suliszerver nevű terméket, mely az iskolák központi infrastrukturális elemeként lehet a diákok és a pedagógusok segítségére (webes karbantartás, levelezés, naptárkezelés, faliújság, címjegyzék, dolgozatírás támogatás stb.).

A tájékoztatón elhangzott újságírói kérdésre (mely az SCO IBM ellen indított, majd az egész Linux-világra kiterjesztett szabadalomsértési eljárására vonatkozott) Szentiványi Gábor azt válaszolta, hogy a SuSE felvette a kapcsolatot az SCO Grouppal. Az ügyvezető igazgató elmondása szerint a disztribútor levélben megkereste az SCO-t, s kérte, jelölje meg, a Linux mely részei sértik (az SCO szerint) a cég szabadalmait – ám választ nem kaptak.Szólj hozzá!

További Laptop

Technokrata a Facebookon

Népszerű

Hirdetés

Tipp

LifeStyle